Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát- týden od 21. července

Senát: Přijetí představitelů Chile, Chorvatska a Albánie
 
Předseda Senátu Přemysl Sobotka převzal 22. 7. z rukou ředitele Vojenského historického ústavu Praha plk. Aleše Knížka kopii Mnichovské
dohody, která vznikla jako požadavek na odstoupení českých pohraničních území  hitlerovskému Německu. Kopie německé smlouvy je nyní vystavena na chodbě před Zeleným salonkem Kolovratského paláce. Salonek je s tímto dokumentem úzce spjat, neboť tehdejší československá vláda byla právě zde s o obsahem smlouvy seznámena. „Rozhodli jsme se letos, v roce takzvaných osmičkových výročí, tuto dohodu symbolicky vrátit do Kolovratského paláce a vystavit ji u salonku, kde tehdejší vláda zasedala. Považuji tento dokument za významný a důležitý i pro dnešní dny, neboť oficiální rétorika o dokumentu tvrdila, že do střední Evropy přináší mír, a ve skutečnosti podpis tohoto „mírového plánu“ byl začátkem obrovské tragedie,“ uvedl Přemysl Sobotka. Široká veřejnost bude mít možnost si smlouvu prohlédnout od 24. září do konce listopadu ve Výstavní síni Senátu.
 
Místopředseda Senátu Národního kongresu Chilské republiky Baldo Prokurica, který je v Praze na oficiální návštěvě, byl přijat 22. července předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou. Tématem jednání bylo rozvíjení hospodářských vztahů. Podle slov Přemysla Sobotky mají Chilané zájem na exportu svých výrobků do České republiky a mají také velmi dobré zkušenosti s českými stroji nebo auty. „Panu Prokuricovi jsem řekl, že roli politiků v byznysu vnímám jako otevírání dveří a jako péči o to, aby podnikatelské prostředí bylo co nejméně svazováno nařízeními, protože deregulace je základem ekonomické prosperity,“ uvedl po jednání předseda Senátu. B. Prokuricu přijal také 1. místopředseda Senátu Petr Pithart. Hovořili spolu o procesu transformace z českého komunistického a chilského diktátorského režimu na režim demokratický a o změnách a problémech, které tento proces doprovázely. Dalším velkým tématem se stala důchodová reforma a penzijní systém.
 
Předseda Senátu Přemysl Sobotka přijal 23. července velvyslance Chorvatska a Albánie v České republice. Při společném přijetí předali chorvatský velvyslanec Marian Ramuščak a albánský velvyslanec Qazim Tepshi dopis, ve kterém předsedu Senátu informují, že letošního 9. července byl v Bruselu podepsán přístupový protokol o přistoupení Chorvatska a Albánie do NATO a zároveň požádali o ratifikaci protokolu českým Senátem. „Zdůraznil jsem, že NATO vnímám jako záruku a garanci míru, prosperity a rozvoje demokracie, tedy základů euroatlantických hodnot, a oběma velvyslancům jsem k podpisu přístupových protokolů poblahopřál,“ uvedl po jednání předseda Senátu. Podle jeho slov Senát v případě Rumunska a Bulharska přístupové protokoly nezdržoval, a není k tomu důvod ani nyní. „Jakmile od vlády obdržíme tuto mezinárodní smlouvu, na příští nejbližší schůzi se jí budeme zabývat a já osobně jsem přesvědčen, že Senát přístup obou zemí do NATO podpoří,“ uvedl Přemysl Sobotka.
text: -kk-
Odkazy do noveho okna

Chile_small

Chile_small 

Detailní náhled

mnichov_vyrez_small

Předseda Senátu P. Sobotka a ředitel VHÚ... 

Detailní náhled

vevlyslanci_small

vevlyslanci_small 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem