Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát - setkání předsedů parlamentů zemí EU

Předseda dánského Parlamentu T. PedersenPředseda dánského Parlamentu T. Pedersen
Delegace Senátu pod vedením předsedy Senátu Přemysla Sobotky odcestovala na setkání předsedů národních parlamentů členských zemí Evropské unie. Setkání se konalo v Paříži ve dnech 27. a 28. února, tématem jednání byla budoucnost uspořádání Evropské unie do roku 2030. Ve svém vystoupení hovořil P. Sobotka o úloze národních parlamentů ve sjednocené Evropě. Zároveň oživil původní myšlenku Václava Havla a přednesl konstruktivní návrh, aby byl vytvořen Evropský senát, ve kterém by byly všechny státy Evropské unie paritně zastoupeny. „Zkušenosti bikamerálních systémů ukazují, že senáty jsou dobrou a účinnou pojistkou demokracie a kontinuity parlamentních demokracií,“ odůvodnil svůj návrh na setkání předsedů národních parlamentů členských zemí Unie předseda Senátu P. Sobotka.
  
Předseda Senátu Přemysl Sobotka se 3. března sešel s předsedou Parlamentu Dánského království Thorem Pedersenem. Hlavním tématem jednání byla podle P. Sobotky současná hospodářská krize. „T. Pedersen mě informoval, že Dánsko se v boji proti důsledkům krize vydalo cestou snižování daní a pomoci bankám. Za relativně menší dopady na dánské hospodářství může podle pana Pedersena pružnost pracovního trhu a odmítání jakéhokoliv protekcionismu. Musíme být solidární, nikoliv ochranářští, řekl mi předseda dánského parlamentu,“ uvedl po jednání předseda Senátu P. Sobotka. Vedle ekonomických otázek hovořili oba politici i o obraně evropského prostoru. Předseda dánského Parlamentu se jasně vyjádřil, že protiraketový deštník v době vzrůstající hrozby možných raketových útoků ze strany států podporujících terorismus je nezbytný, ale domnívá se, že je nutné jednat také s Ruskem.
 
Stejně jako každý rok i letos projednal Senát zprávu o peticích, které byly do Senátu doručeny během loňského roku. V roce 2008 bylo senátorům adresováno 38 podání od občanů a 21 petic. Nejvíce podpisů bylo shromážděno pod peticí za odstranění nerovnosti v úrovni platů provozních a správních zaměstnanců ve školství, kterou podepsalo 52 839 petentů. Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice zorganizoval k tomuto tématu veřejné slyšení za účasti odborového svazu pracovníků školství, zástupců ministerstev školství, financí a práce a sociálních věcí. Přizváni byli také zástupci provozních a správních zaměstnanců ve školství z celé republiky. Teze z usnesení veřejného slyšení byly projednány na prosincové schůzi Senátu se závěrem doporučení posílit příslušnou kapitolu návrhu státního rozpočtu na rok 2009 o 360 miliónů korun.
 
Druhá z petic se zabývala zrušením souboru Ondráš jako vojenského útvaru ke konci letošního června. Petice vznikla jako spontánní vyjádření nesouhlasu s tímto záměrem ze strany folklórních souborů a příznivců tradiční lidové kultury v naší republice. Také na toto téma uspořádal senátní výbor veřejné slyšení.
 
Třetí petice, pod kterou se podepsalo 13 169 občanů, měla jako téma dodržení podmínek privatizace bytů OKD. Petenti se připojili k nájemníkům bytů bývalých Služeb dolů na Kladensku, kteří řeší obdobný problém. Pokud si totiž nekoupí byty za tržní ceny, vlastník jim neprodlouží nájemní smlouvy. Tato petice byla postoupena věcně příslušnému Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.
 
Další petice se týkaly například zrušení porodnického oddělení v nemocnici ve Frýdlantě, změny zákona o restitucích, dvě petice vyjadřovaly názor na boj s neonacisty a na změnu zákona o sociálních službách. Do Senátu bylo doručeno i několik desítek podání od občanů požadujících mnohdy zásah do jmenovitých konkrétních případů nebo vyjadřujících názory pisatelů na věci veřejné. Všechny petice a další podání spolu s informacemi o způsobu jejich vyřízení jsou k nahlédnutí v sekretariátu Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.
 
Text: –kk-
Foto: Archiv Senátu PČR
 
 


Odbor územní veřejné správy, redakce čtrnáctideníku Veřejná správa, 13.3.2009

vytisknout  e-mailem