Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát - s prezidentem Václavem Klausem o zahraniční politice

Na pracovním obědě se 6. ledna sešli předsedové obou komor Parlamentu ČR s prezidentem Václavem Klausem. Hlavním tématem jednání byla zahraniční politika. Předseda Senátu Přemysl Sobotka po setkání konstatoval, že názory účastníků na projednávaná témata se shodují. „Stěžejními body našeho pracovního oběda byla spolupráce obou komor při českém předsednictví, zahraniční politika jak ve vztahu k Evropě a k předsednictví, tak i k dalším zahraničněpolitickým aktivitám České republiky. Musím konstatovat, že jsme se tady s panem kolegou Vlčkem i prezidentem shodli,“ uvedl po jednání P. Sobotka. Mezi další diskutované otázky patřila vyhrocená situace kolem dodávek plynu z Ruska. „Jsem přesvědčen, že podobným situacím, kdy se jedna nebo několik zemí stává rukojmím kvůli sporům dodavatelské a tranzitní země, je do budoucna nepřijatelná a vyřeší ji diverzifikace zdrojů plynu, ale i důsledná diverzifikace druhů používané energie,“ dodal předseda Senátu Přemysl Sobotka.
  
Prezident republiky Václav Klaus přijal na Hradě také nově zvolené senátory. Senátory prezidentu Klausovi představil 13. ledna předseda Senátu Přemysl
Nově zvolení senátoři u prezidenta Václava Klause.Nově zvolení senátoři u prezidenta Václava Klause.
Sobotka. Tématy rozhovoru byly důvody prezidentova vetování některých norem, u nichž se V. Klaus většinou shodoval s odmítavým postojem Senátu. Hovořilo se také o aktuálních problémech, jako například o ruských dodávkách plynu do Evropy přes Ukrajinu a o izraelském vojenském zásahu v pásmu Gazy v reakci na teroristické útoky.
  
Na třetí schůzi Senátu, která se konala 8. ledna, projednali senátoři celkem 15 bodů. Po velké diskusi podpořili například návrh nového trestního zákoníku. Nový trestní kodex umožní soudcům udělovat vyšší tresty nejtěžším zločincům, budou také moci ukládat více alternativních trestů menším provinilcům. Zároveň je novým zákonem snížena hranice trestní odpovědnosti pro mládež od 14 let, stejně tak je snížena hranice pro zahájení sexuálního života. V novém zákoníku se také například rozlišují drogy měkké a tvrdé, zavádějí detenční ústavy pro nenapravitelné sexuální devianty a vznikají i nové tresty až dvouletého domácího vězení nebo tříletého vězení za nebezpečné pronásledování. Za veřejné popírání nebo zpochybňování zločinů nacistů a komunistů proti lidskosti budou soudci moci uložit trest do výše tří let vězení. Chuligánům, kteří ohrožují návštěvníky sportovních zápasů, bude nově možné až na deset let zakázat vstup na sportovní stadion. Pokud návrh podepíše prezident republiky, nová trestní pravidla začnou platit od ledna 2010.
  
Senátoři také schválili návrh zákona několika senátorů, kteří navrhli rozšíření počtu volných dní v kalendáři o Velký pátek. Velikonoční volno by se tedy mohlo rozšířit včetně soboty a neděle na čtyři dny. Návrh zákona však musí ještě projednat Poslanecká sněmovna, dále opětovně schválit Senát a nakonec podepsat prezident republiky. Pokud celá legislativa proběhne, návrh začne platit dnem publikováním ve Sbírce zákonů.
 
Senátorky a senátoři se již tradičně v úvodu nového roku sešli v historických prostorách Senátu s pražským diplomatickým sborem. Na setkání v Hlavním sále Valdštejnského paláce ve čtvrtek 15. ledna vystoupil v úvodu předseda Senátu Přemysl Sobotka. Ve svém vystoupení uvedl, že parlamentní diplomacie je jednou z priorit práce horní komory. Zdůraznil, že tato premisa platí trvale, nikoliv jen v době českého předsednictví Radě Evropy. „Začátek letošního roku je ovlivněn dvěma velkými problémy, které můžeme pracovně nazvat dvě G – gaz a Gaza. Ukázalo se, že priority českého předsednictví, tedy energetická politika EU a zahraniční politika EU právě ve vztahu k Blízkému východu byly vybrány dobře a nikoliv nahodile,“ uvedl dále Přemysl Sobotka. Za diplomatický sbor vystoupil jeho doyen apoštolský nuncius Diego Causer.
  
Text –kk-
Foto: Archiv Senátu PS PČR

vytisknout  e-mailem