Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát – projednávání novely zákona o obecně prospěšných společnostech

Na programu 20. schůze Senátu, která se konala ve dnech 23. a 24. června, měli senátoři přes 20 bodů, z toho tři návrhy zákonů, které jim postoupila Poslanecká sněmovna zasedající ještě ve starém složení. Jedním z těchto zákonů byla novela zákona o obecně prospěšných společnostech. Jedná se o společnosti, které poskytují obecně prospěšné služby, ale nejsou primárně zakládány za účelem dosažení zisku.  Novelu na schůzi uvedl ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel. Uvedl, že tyto společnosti je nutné více přiblížit obchodním společnostem, ovšem při zachování obecně prospěšného a neziskového charakteru.
 
Novela umožní těmto neziskovým poskytovatelům být operativnější na trhu obecně prospěšných služeb, posílit důvěru subjektů, které s nimi vstupují do smluvních vztahů a učinit pro ně dostupnějším zajištění vícezdrojového financování obecně prospěšných služeb,“ řekl mimo jiné J. Chmiel. Podle novely bude nyní statutárním orgánem obecně prospěšné společnosti ředitel společnosti, nikoli správní rada jako doposud. „Jde o změnu, která je vyvolána potřebou flexibilnějšího, rychlejšího a především transparentnějšího chování obecně prospěšných společností. V současné době často nebývají akceschopné, protože správní rady jsou tvořeny dobrovolníky, kterým platná právní úprava neukládá dostatečně silné povinnosti a odpovědnost,“ uvedl mimo jiné J. Chmiel. V zákoně se také posiluje úloha zakladatele obecně prospěšné společnosti, který nejen společnost zakládá, stanoví podmínky zakládací listiny, ale činí a schvaluje zásadní rozhodnutí o společnosti i v průběhu její existence. Nově se také stanoví práva a povinnosti správní rady obecně prospěšné společnosti a v souladu se zákonem o účetnictví se zavádí obecná povinnost zřízení dozorčí rady. Zároveň se nově řeší obsah výroční zprávy a unifikuje se způsob jejího zveřejnění.
 
Senátoři k novele zaujali rozporuplná stanoviska. Pro schválení hlasovalo 27 senátorů, proti bylo 34 hlasů. Ani v jednom případě se však nejednalo o většinu, a tak Senát k návrhu zákona nepřijal usnesení. Část senátorů mínila, že přijetí zákona by mohlo způsobit ještě větší problémy, než když přijat nebude, protože text novely obsahuje řadu chyb. Jednou z nich byla i senátorka Daniela Filipiová. Upozorňovala na to, že text zákona není dobrý, navíc jej nemohou senátoři upravit, neboť Poslanecká sněmovna, která zákon přijala, již  v současné době nefunguje. „Tento zákon má velké nedostatky a my jsme bohužel v takovém stavu legislativního procesu této novely, že nemůžeme tento zákon nijak napravit pozměňovacími návrhy a vrátit ho zpět Sněmovně k opravení, v tomto případě navrhuji zamítnout novelu tohoto zákona,“ uvedla D. Filipiová. Jiní senátoři naopak zákon podporovali, neboť je dle nich třeba pravidla pro fungování obecně prospěšných společností zjednodušit. Tím, že nebylo přijato v Senátu k novele usnesení, je zákon prakticky Senátem schválen, neboť po uplynutí lhůty k projednání bude zaslán prezidentovi republiky k podpisu.
 
Na schůzi senátoři zároveň odmítli novelu trestního řádu, tzv. protikorupční balíček ministra vnitra Martina Peciny. Poukazovali zvláště na to, že stejně jako novelu zákona o obecně prospěšných společnostech, ani tento návrh zákona, který zavádí mimo jiné institut korunního svědka a který upravuje institut protikorupčního agenta, nemohou svými pozměňovacími návrhy měnit. Zamítnutí zákona doporučily tři senátní výbory, pro schválení bylo pouze 25 ze 70 senátorů. Návrh na zamítnutí podpořilo 43 senátorek a senátorů. Zamítnut byl také návrh zákona o lobbingu. Pro zamítnutí tohoto zákon hlasovalo 38 ze 65 senátorů, dalších 25 se hlasování zdrželo.

text -kk-

vytisknout  e-mailem