Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát - nespokojenost s platy ve školství, setkání předsedů parlamentů

Ve středu 3. prosince uspořádal Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu veřejné slyšení na základě petice, kterou výbor obdržel. Petenti v ní upozorňují na přetrvávající rozdíly v platech mezi pedagogy a provozními a správními zaměstnanci. Petici s názvem "Za odstranění nerovnosti v úrovni platů provozních a správních zaměstnanců ve školství" podal do Senátu Českomoravský odborový svaz pracovníků školství a podepsalo ji 52 839 občanů. Jednání řídil senátor Zdeněk Janalík a zúčastnili se ho vedle senátorů a petentů také zástupci dotčených resortů, tedy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva financí a Ministerstva práce a sociálních věcí. Na jednání přijeli i zástupci provozních a správních zaměstnanců ve školství z celé republiky. Marie Bílková z Ministerstva práce a sociálních věcí na jednání mimo jiné uvedla, že na ministerstvu připravili návrh novely vládního zařízení, jíž by se platy nepedagogických pracovníků škol mohly již od příštího dubna přesunout do druhé stupnice platových tarifů, ve které jsou například také učitelé. Na závěr veřejného slyšení byly zformulovány závěrečné teze, které budou předloženy Senátu na jeho nejbližší schůzi. Výbor v nich například doporučuje Ministerstvu školství hledat systémové řešení problému, na který petice upozorňuje. Ze závěrů veřejného slyšení také vyplynulo doporučení vládě, aby posílila rozpočet Ministerstva školství.
 
Zástupců obou komor českého parlamentu s delegací Evropského parlamentuZástupců obou komor českého parlamentu s delegací Evropského parlamentu
V Hlavním sále Senátu se uskutečnilo v pátek 5. prosince jednání zástupců obou komor Parlamentu České republiky s delegací Evropského parlamentu, kterou vedl jeho předseda Hans-Gert Pöttering. Na konferenci předsedů Evropského parlamentu a vedení Senátu a Poslanecké sněmovny se jednalo o blížícím se předsednictví České republiky Evropské unii.
 
Výstavní síň Senátu hostí zajímavou Vánoční výstavu, kterou zahájil místopředseda Senátu Petr Pithart 2. prosince. Na výstavě jsou k vidění betlémy, staré hračky a vánoční ozdoby, celkem téměř stovka jednotlivých exponátů nebo souborů. Více jak 50 betlémů zahrnuje pestrou škálu od betlémů ve skořápce vlašského ořechu po rozměrné betlémy dřevěné a papírové z dob dávno minulých i od současných tvůrců. Ze starých betlémů to je napříklalý betlém ze slonové kosti z roku 1830, oblékané figurky z kostelního betléma z roku 1850 nebo rozsáhlý Králický betlém z roku 1924. Hojně jsou zastoupeny historické tlačené skládací papírové betlémy z Čech, Rakouska a Německa, zaujme jistě i řada současných vyřezávaných betlémů od různých tvůrců z Čech a Moravy, papírové betlémy z USA nebo dva mechanické betlémy, z nichž jeden je stylově situovaný do Valdštejnské zahrady. Staré hračky jsou zastoupeny sadou originálních výrobků z lidové malírny na Mladoboleslavsku z 20. let 20. století, loutkami, papírovými vystřihovánkami, nábytkem pro panenky, panenkami, stavebnicemi, lidovými dřevěnými hračkami i několika druhy železničních modelů různých značek české i zahraniční výroby včetně populární značky Merkur. Děti budou jistě poutat pohádkové postavy z Říše pohádek v čele s vodníkem v životní velikosti. Vystaveny jsou i vánoční ozdoby, které krášlily vánoční stromky v první polovině 20. století. Výstavní síň Senátu je na 1. nádvoří Valdštejnského paláce. Výstava potrvá do 6. ledna, otevřeno je ve všední dny od 9 do 16. 30 hodin, v sobotu, neděli a 1. 1. od 10 do 17 hodin, 24.12. od 10 do 14 hodin, 25.12. a 26. 12. od 10 do 16.30 hodin.
 
Text – kk-

vytisknout  e-mailem