Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát - návštěva předsedy Senátu v povodněmi zasažených oblastech

Vzhledem ke katastrofálním povodním v severních Čechách strávil předseda Senátu Přemysl Sobotka neděli 8. srpna v nejvíce postižených oblastech Liberecka. Nejprve si prohlédl škody, které napáchala voda na Frýdlantsku, a potom Chrastavu. „Po opadnutí vody po bleskových povodních se ukazuje apokalypsa v plném rozsahu. Poškozeny jsou silnice, elektrické vedení a rozsáhlé škody jsou na majetku místních lidí,“ popisuje své dojmy Přemysl Sobotka. „To, co je vidět na záběrech televizních štábů, je zlomek toho, co se tady odehrálo a dále odehrává, předčilo to všechny mé předtuchy,“ dodal předseda Senátu. Zároveň pomáhá organizovat co nejrychlejší finanční pomoc. P. Sobotka jednal také se starosty postižených obcí a měst. „Přislíbil jsem, že udělám vše, co je v mé pravomoci a v mých silách, aby peníze přišly do postižených míst co nejdříve,“ uvedl po jednání. Předseda Senátu také poděkoval všem záchranářům za jejich obětavou pomoc. „Ta pomoc v akutní fázi povodní byla nedocenitelná, ať už se jednalo o dobrovolníky, hasiče nebo profesionální záchranáře, vojsko a policii. Ale teď přijde na řadu fáze rekonstrukční a ta může být v mnoha ohledech složitější než efektivní činnost při samotných povodních, na to se musíme všichni připravit,“ dodal Přemysl Sobotka
 
Následující den 9. srpna se předseda Senátu Přemysl Sobotka přihlásil k veřejné sbírce, která má pomoci mikroregionům Frýdlantsko a Chrastavsko. „Finanční pomoc občanů jsem podpořil a dávám na konto veřejné sbírky sto tisíc korun. Jen je potřeba, aby peníze, které se vyberou, šly přímo a rovnou do postižených mikroregionů a jejich cesta se nekomplikovala přes krajskou správu,“ zdůraznil Přemysl Sobotka. Předseda Senátu také uvedl, že omezí svoji předvolební kampaň, neboť i jemu letos končí mandát. Ušetřené peníze dá dle svých slov na obnovu zničených mikroregionů. „Šlo by řádově o sta tisíce korun,“ zpřesnil Přemysl Sobotka. Liberecku pomáhá mimo jiné i Praha. Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa nabídl prostřednictvím předsedy Senátu pomoc konkrétní obci v zatopených oblastech. „S panem starostou Chalupou jsme vytipovali obec Heřmanice. Heřmanický starosta pan Stříbrný konkretizoval, co jeho obec potřebuje. Teď je na Praze 6, aby materiální pomoc shromáždila a dopravila co nejdřív do Heřmanic,“ uvedl 9. srpna Přemysl Sobotka. „Pomoc postiženým obcím při přírodních katastrofách je pro nás samozřejmost. Jednoznačně v těchto chvílích platí: Kdo rychle dává, dvakrát dává. Pomohli jsme v minulosti Šenovu u Nového Jičína, Veselí nad Lužnicí, Tatrám, Karlínu a koneckonců sami jsme povodeň v roce 2002 zažili. A nyní je pomoci opět zapotřebí,“ řekl mimo jiné T. Chalupa.
 
Lidé žijící v cizině, kteří mají zájem se naučit česky, se každoročně scházejí v Dobrušce na letním kurzu českého jazyka pro krajany žijící v zahraničí. Již tradičně účastníci tohoto kurzu navštěvují Senát. Letos přijelo 5. srpna do Prahy 65 studentů, aby si prohlédli horní parlamentní komoru a aby besedovali se senátory. Absolvovali komentovanou prohlídku historických prostor Valdštejnského paláce a následně probíhala diskuse se členy Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí, a to s předsedou Marcelem Chládkem, místopředsedou Tomášem Grulichem a členem komise Petrem Pakostou. Poté hosté navštívili Valdštejnskou zahradu, kde v rámci Kulturního léta v Senátu probíhal koncert kapely Svítání. Kurz českého jazyka v Dobrušce se konal letos již po dvacáté. Mezi nejvzdálenější země, odkud přicházejí lidé studující češtinu, patří Chile, Jihoafrická republika, Uruguay, Venezuela, Austrálie, Argentina, Čína nebo Filipíny.
 
text -kk- 

vytisknout  e-mailem