Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát - návštěva Japonska

Senátní delegace pod vedením předsedy Senátu Přemysla Sobotky zahájila 1. prosince čtyřdenní návštěvu Japonska, která se uskutečnila na pozvání předsedy horní komory japonského parlamentu Edya Satsuki. Právě v japonském parlamentu zahájili senátoři svá jednání. Setkali se s předsedy obou komor, navštívili jednání pléna a jednali také se zahraničním výborem dolní komory. „Za klíčová považuji jednání s předsedy komor. Shodli jsme se na třech základních tématech, která jsou pro naše země, byť relativně vzdálené, společná. Je to energetika a životní prostředí, obrana proti terorismu a jaderné odzbrojení. To považují mí kolegové z Japonska za zvlášť klíčové, neboť se obávají hrozeb severní Koree,“ uvedl po jednání předseda Senátu P. Sobotka. Podle jeho slov jsme pro Japonsko silný partner, neboť ochota japonských investorů vstupovat do projektů v České republice neklesá ani v době krize. „Japonce trápí i bezpečnost a věří v rozvoj vztahů ve všech směrech s Evropskou unií, kterou pro ně v tuto chvíli reprezentujeme my,“ dodal předseda českého Senátu.
 
Projednávání petice Vzděláváním proti kriziProjednávání petice Vzděláváním proti krizi
Delegace poté pokračovala do Nagoje, kde senátoři navštívili nadnárodní korporaci Denso, jež postavila své podniky i v České republice. Ještě před odjezdem do Nagoje jednali v Tokiu s představiteli Japonské obchodní komory. „Při jednání na Japonské obchodní komoře jsme probírali možnosti prohlubování spolupráce, což fakticky znamená další japonské investice v Česku. Japonci jsou spolupráci s námi velmi nakloněni, vnímají své továrny u nás jako výhodu. V čem můžeme být vstřícní, jsou naše daňové a celní systémy, které je možné do budoucna zjednodušovat,“ uvedl Přemysl Sobotka. Firma Denso postavila svou továrnu na klimatizační jednotky do aut v průmyslové zóně v Liberci. „ Se svou  investicí jsou spokojeni, což potvrzuje i to, že své aktivity v Liberci hodlají rozšiřovat, jak mi řekl prezident Densa Nobuaki Kató,“ uvedl P. Sobotka. Podle jeho slov jsou Japonci druhými největšími zahraničními investory u nás, již 250 firem z Japonska u nás podniká. Svědčí to o tom, že naše prostředí jim vyhovuje, neznamená to ale, že není co zlepšovat a rozvíjet. „Je nutné stále zvyšovat kvalifikaci pracovní síly, budovat infrastrukturu a také zjednodušovat legislativu,“ řekl předseda Senátu. „Právě proto jsem tady, abychom s japonskými politiky, ale i s představiteli podnikatelské sféry vytvářeli stále lepší podmínky pro vzájemně výhodnou spolupráci,“ dodal Přemysl Sobotka.
 
Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice uspořádal veřejné slyšení k projednání petice „Vzděláváním proti krizi“. Petici osobně předal předsedovi výboru Jaromíru Jermářovi předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Mgr. František Dobšík v říjnu. Vzhledem k tomu, že petici podepsalo 75 603 občanů, bude v souladu s Jednacím řádem Senátu projednávána i na schůzi Senátu. Veřejného slyšení se vedle zástupců petentů zúčastnili i zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva financí a Ministerstva práce a sociálních věcí. V závěru jednání bylo předneseno usnesení, které bude předloženo k projednání na 14. schůzi Senátu, jež bude zahájena 10. prosince.
 
Diskuse Seznam se bezpečně Diskuse Seznam se bezpečně
Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková a místopředseda Ústavně-právního výboru Miroslav Antl pořádali 2. prosince panelovou diskusi na téma Seznam se bezpečně - jak ochránit bezpečnost dětí na internetu. Cílem diskuse bylo upozornit na stále rostoucí nebezpečí dětské pornografie a zneužívání dětí prostřednictvím internetu. Na začátku setkání zhlédli účastníci instruktivní preventivní film s názvem Seznam se bezpečně, dále následovaly praktické ukázky toho, jak jsou konkrétně ohroženy děti při připojení se na internet. Poté proběhla moderovaná diskuse k problematice bezpečného internetu pro děti.

text -kk-
foto archiv Senátu PČR

vytisknout  e-mailem