Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát- návštěva delegace z indického Senátu

Předseda Senátu P. Sobotka a předseda Senátu Indie H. Ansárí s manželkami v Senátu. Předseda Senátu P. Sobotka a předseda Senátu Indie H. Ansárí s manželkami v Senátu.

Na oficiální návštěvu českého Senátu přicestovala počátkem června oficiální delegace z indického Senátu, kterou vedl Hamid Ansárí, předseda Senátu Indie a viceprezident republiky. Indická delegace přijela na pozvání předsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky a během svého třídenního programu se setkala nejen s představiteli českého Senátu, ale také s předsedou vlády Janem Fischerem, prezidentem republiky Václavem Klausem, s bývalým prezidentem Václavem Havlem i s primátorem hlavního města Prahy Pavlem Bémem. H. Ansárí se také zúčastnil kulatého stolu na Ministerstvu zahraničních věcí na téma Výzvy globálního vládnutí v 21. století. Během rozhovorů v Senátu se hovořilo mimo jiné i o vzájemné hospodářské spolupráci obou zemí. „Indové mají zájem o naše technologie, letos zrychlují svůj růst na 8 % HDP a my jsme pro ně atraktivní partner. V oblasti vodního hospodářství, energetiky, jaderné energetiky, ale třeba i ve využití technologie nanovláken,“ řekl  po jednání předseda Senátu Přemysl Sobotka. Podle předsedy Senátu spolu oba politici hovořili také o jaderné bezpečnosti nebo o vztazích s Pákistánem. „Pan Ansárí se také zajímal o povolební situaci o nás a o naše způsoby hledání cesty z celosvětové krize,“ uvedl po setkání P. Sobotka.
 

Podpis dohod mezi ČR a Indií. Podpis dohod mezi ČR a Indií.

V rámci návštěvy indické delegace v České republice byly také v Senátu za přítomnosti předsedy Senátu P. Sobotky a předsedy indického Senátu H. Ansárího podepsány smlouvy mezi oběma zeměmi o hospodářské spolupráci a o sociálním zabezpečení. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky má dohoda o sociálním zabezpečení zamezit neodůvodněným duplicitám, například odvodům na penzijní pojištění nebo zápočtům odpracované doby. Mezivládní dohoda o hospodářské spolupráci má usnadnit kooperaci českých a indických firem například v energetice, těžebním průmyslu a v civilním letectví. Tuto dohodu podepsal s indickou stranou náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka. Podle něj je právě v těchto oborech největší potenciál pro uplatnění českých firem na indickém trhu. Třetím podepsaným dokumentem byl protokol ke smlouvě o vzájemné ochraně investic z počátku 90. let. Úpravy přizpůsobují smlouvu členství České republiky v Evropské unii. Po slavnostním podpisu dokumentů vystoupil předseda Senátu Přemysl Sobotka. Hovořil o vzájemných indicko-českých vztazích i o vztahu politiků k byznysu. „Vztahy politické a hospodářské byly vždy srdečné a korektní. Dnes jsme udělali opět další krok k jejich ještě lepší úrovni. Jsem sice jako politik zastánce názoru, že politici nemají dělat byznys a také by do něj z titulu svých funkcí měli co nejméně zasahovat. Na druhé straně však zastávám názor, že politici mají při svých zahraničních cestách pomáhat otevírat dveře podnikatelům,“ uvedl P. Sobotka. O vzájemných vztazích obou zemí hovořil po slavnostním podpisu dohod i předseda indického Senátu. „Vydali jsme se cestou velmi efektivního posilování bilaterální spolupráce,“ uvedl mimo jiné H. Ansárí.
 
Bezprostředně po podpisu nových dohod se konalo přijetí viceprezidenta republiky a předsedy Senátu Indie předsedou Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Jiřím Dienstbierem a dalšími členy výboru. Hlavním tématem jednání byly aktuální vztahy v regionu, boj proti terorismu a zejména vývoj situace v Íránu, Pákistánu a Afghánistánu. Indie podle vyjádření H. Ansárího zastává při řešení problémů obecně formu vyjednávání, zatímco politiku sankcí a izolace považuje za dlouhodobě nefunkční. Indický viceprezident ocenil roli České republiky ve sjednocené Evropě a zajímal se také o další směřování Evropské unie.
 
text -kk-
foto archiv Senátu PČR

 

vytisknout  e-mailem