Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát – Malostranské komorní slavnosti

Na 23. schůzi Senátu projednali senátoři celkem 13 bodů. V úvodu jednání vystoupil premiér Petr Nečas, který seznámil senátory s průběhem a výsledky jednání Evropské rady, jež se uskutečnila 16. září, a také s výroční zprávou za rok 2009 o vztazích Evropské komise s vnitrostátními parlamenty. Při této příležitosti P. Nečas vyzdvihl roli horní komory českého Parlamentu při posuzování evropských norem a při legislativní komunikaci s Bruselem. „V této souvislosti bych chtěl velmi vyzvednout úlohu Senátu Parlamentu České republiky, který patří počtem 27 zaslaných stanovisek mezi nejaktivnější komory v rámci celé Evropské unie. Tady bych chtěl zmínit, že ve zprávě komise se jmenovitě zmiňuje portugalský Parlament, švédský Parlament a český Senát, dokonce statistika je taková, že na prvním místě je portugalský Parlament se 47 stanovisky a Senát Parlamentu České republiky je na druhém místě s 27 stanovisky,“ řekl mimo jiné premiér Petr Nečas. Na jeho slova reagoval předseda Výboru pro záležitosti Evropské unie Luděk Sefzig, z jehož výboru valná většina stanovisek odchází. „Děkuji za slova uznání panu premiérovi. Jen ho chci ujistit, že Senát nepatří mezi skupinu „Hujerů“. My se snažíme reagovat jen tam, kde cítíme skutečnou potřebu něco korigovat, nechceme dělat zbytečné překážky, a i vůči české vládě se snažíme chovat korektně v tom, že jí nedáváme velmi úzké mantinely pro jednání,“ uvedl L. Sefzig. Jeho slova potvrdil i předseda Senátu Přemysl Sobotka. „Senát dlouhodobě pracuje systematicky s tématy, která se týkají subsidiarity a postavení České republiky v rámci Unie. Plníme tak beze zbytku roli, kterou národním parlamentům přisoudila Lisabonská smlouva, a jsem rád, že předseda vlády si toho je vědom,“ reagoval předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Ve druhém čtení pak senátoři schválili senátní návrh zákona o účastnících protikomunistického odboje a účastnících odporu proti komunismu. Dále schválili Přílohu k Mezinárodní úmluvě proti dopingu ve sportu a přijali doporučení ke čtyřem nařízením Evropské unie. V závěru schůze pak senátoři přikázali výborům k dalšímu projednání čtyři návrhy senátních návrhů zákonů, a to novelu školského zákona, zákon o úpravě vlastnických vztahů k půdě, zákon o rozpočtovém určení výnosů některých daní a novelu zákona o volbách do Parlamentu České republiky.

V Hlavním sále Valdštejnského paláce se od 3. října koná cyklus koncertů mezinárodního hudebního festivalu s názvem Malostranské komorní slavnosti. Již osmým rokem se publiku představují vynikající čeští i zahraniční interpreti s nabídkou toho nejlepšího z oblasti komorní hudby. Letos v Senátu vystoupí Talichovo kvarteto, Smetanovo trio, polská klavíristka Anna Marie Stanczyk a na závěrečném koncertu 24. října si mohou posluchači vychutnat vystoupení italského klarinetisty Giampiera Sobrino za doprovodu komorního orchestru Camerata Bohemica pod vedením islandského dirigenta Gudni A. Emilssona. Koncerty se konají vždy v neděli od 19.30 hodin a jsou veřejnosti přístupné zdarma. Pořadatelem Malostranských komorních slavností, které jsou součástí festivalového cyklu České kulturní slavnosti, je Kancelář Senátu ve spolupráci s občanským sdružením Česká kultura. Festival se koná pod záštitou Ministerstva kultury a Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu PČR.

text -kk-

vytisknout  e-mailem