Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát – konference Podpora technického vzdělání

Po 68 letech od lidické tragédie se 12. června konala pietní vzpomínka na místě bývalé osady. Pietní akce se zúčastnil mimo jiné také předseda Senátu Přemysl Sobotka, který do Lidic jezdí pravidelně. Během svého projevu vzpomněl na okolnosti, které hromadné vraždění ve středočeské obci provázely. Zároveň připomněl, že i dnes hrozí nebezpečí, kdy se k moci derou mezi politiky, novináře a mírotvorce lidé, kteří se v různých částech světa snaží opakovat Mnichov 1938. Upozornil na to, že takoví lidé by za určitých podmínek mohli zvrátit demokratické principy naší společnosti. Současně však zdůraznil, že mezi námi žijí lidé, kteří se dokáží těmto tendencím bránit. „Lidice přežily a zásluhu na tom mají doslova milióny skromných a obětavých lidí z celého světa, kteří se dokázali vzepřít zlu. Byli to ti neokázalí čapkovští lidé plní tiché rozmanitosti a nikoliv pobláznění pózéři plní laciného křiklounství. Jenom ti první jsou totiž nadějí, že se lidické tragedie nebudou nikdy opakovat,“ uvedl mimo jiné ve svém projevu předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Pod záštitou 1. místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové se 15. června konala v Senátu konference, která chtěla zdůraznit nutnost technického vzdělávání. Konference s názvem Podpora technického vzdělání – nutné podmínky pro zachování energetiky, jako strategického oboru hospodářství České republiky, byla výsledkem několikaměsíční přípravné práce skupiny energetických expertů, mezi kterými byli zástupci energetických zaměstnavatelů, svazů, škol, státní správy i výzkumných institucí. Jedná se již o druhou konferenci k tomuto důležitému tématu. „V oblasti energetiky máme slušný výzkum, měli jsme dobré strojírenství, jako poslední v Evropské unii jsme postavili jadernou elektrárnu. Když tohle všechno dokážeme využít, podpoříme vědu, výzkum a inovace v této oblasti, když jako společnost řekneme, že toto je naše strategie, pak můžeme být skutečně dobří a úspěšní. Podmínka ale je mít připravené lidi," uvedla senátorka A. Gajdůšková, když odůvodňovala důležitost tohoto tématu. Na konferenci vedle A. Gajdůškové vystoupil i bývalý eurokomisař Vladimír Špidla nebo senátor Jiří Bis, předseda Podvýboru pro energetiku senátního Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu.

Podle senátorky A. Gajdůškové by se naše republika měla aktivně zapojit do Evropského energetického společenství, k jehož vzniku začátkem června vyzvali předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek a někdejší šéf Evropské komise Jacques Delors. „Energetika je strategickým oborem pro Českou republiku. Máme potenciál, abychom se mohli zapojit do evropských sítí. My musíme být u toho, ať si o tom myslíme, co chceme,“ uvedla A. Gajdůšková. Stejný názor zastává V. Špidla. Cílem společenství má být vytvoření společné energetické politiky Evropské unie, která by měla zajistit energii za rozumné ceny, zachování konkurenceschopnosti a přechod na nízkouhlíkovou společnost. K podmínkám realizace tohoto záměru ale patří modernizace energetických sítí, důraz na obnovitelné zdroje energie nebo větší investice do výzkumu a vývoje. A s tím právě souvisí i větší podpora vzdělávání budoucích energetiků - od techniků až po inženýry. Podle účastníků konference je třeba se věnovat výchově už od mateřských školek, z nichž některé jsou již nyní technicky zaměřeny. Přítomní se na závěr shodli, že je třeba obnovit vládní radu pro rozvoj lidských zdrojů. „Rozvoj lidských zdrojů ve spolupráci veřejné správy, školství a hospodářské sféry a zapojení do evropských sítí je základním předpokladem energetické bezpečnosti i konkurenceschopnosti naší republiky,“ uvedla na závěr A. Gajdůšková.

text -kk-
foto archiv Senátu PČR

Foto: Konference Podpora technického vzdělání


 

 

 

vytisknout  e-mailem