Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát - konference Otázka české vzdělanosti v Evropě i odhalení sochy Albrechta z Valdštejna

Předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka se 14. října sešel na Šumavě s předsedou Spolkové rady Rakouska Erwinem Preinerem. Cílem bilaterálního jednání bylo mimo jiné hledání konsensu mezi českými a rakouskými vlastníky lesů v řešení „kůrovcové kalamity“ v Národním parku Šumava a Bavorský les. P. Sobotka inicioval setkání na základě petice „Zachraňme Šumavu“ podepsané více než deseti tisíci občany, kterou se má zabývat plénum Senátu. Oba politici se shodli, že se budou snažit vymezit určitý prostor, ve kterém budou respektována stanoviska odborníků k ochraně přírody a zároveň zde bude možné žít a pracovat. Předseda českého Senátu navrhl E. Preinerovi vytvoření společné meziparlamentní komise, která by se daným problémem měla zabývat. „Už jsme jednu takovou komisi, k Temelínu, měli a osvědčila se,“ řekl P. Sobotka   Oba předsedové se dohodli, že návrh na zřízení komise projednají ve svých parlamentech. „S panem předsedou Preinerem jsme zajedno v tom, že je nezbytné harmonizovat kroky na obou stranách hranice, které by měly šumavské přírodě prospět. Není možné, aby se na jedné straně postupovalo příliš benevolentně a na druhé straně zase striktně. Ten postup musí být společný, jedině tak bude úspěšný,“ dodal předseda Senátu Přemysl Sobotka. Oba politici si prohlédli část národního parku a také hovořili se starosty obcí i s představiteli Národního parku Šumava.
 
V Jednacím sále Senátu se 13. října konala konference Otázka české vzdělanosti v Evropě. Uspořádala ji 1. místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková ve spolupráci s Výborem pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Akce měla za úkol tematizovat vzdělání obecně a hledat odpovědi na zásadní otázky, k čemu má vzdělání sloužit a zda je vzdělání hodnotou nebo komoditou. Na konferenci vystoupili významní akademici - Erazim Kohák, Ivan Wilhelm, Helena Illnerová, Jiří Zlatuška a další. Výstupem konference je memorandum, které se obrací k vládě a Poslanecké sněmovně, jež připravují rozpočet na příští rok. „Potřebujeme vytvářet znalostní společnost. Investice do vzdělání je zárukou překonání krize a zároveň její nejlepší prevencí. Chytré státy investují do vzdělání,“ řekla novinářům po konferenci Alena Gajdůšková.
 

Odhalení sochy Albrechta z Valdštejna. Odhalení sochy Albrechta z Valdštejna.

Na 2. nádvoří Valdštejnského paláce, sídla Senátu, byla v pátek 16. října odhalena bronzová socha stavitele a původního majitele Valdštejnského paláce Albrechta z Valdštejna. Sochu odhalil předseda Senátu Přemysl Sobotka spolu s  Ernestem Waldsteinem-Wartenbergem, zástupcem a neformální hlavou rodu Waldstein-Wartenbergů a dalšími hosty. Myšlenka na postavení Valdštejnovy sochy ve Valdštejnském paláci vznikla po mimořádném úspěchu výstavy „Albrecht z Valdštejna a jeho doba“, kterou uspořádal před dvěma lety Senát spolu s Vojenským historickým ústavem a Národním muzeem. Bronzový odlitek původního sádrového modelu sochy Valdštejna, který je trvale instalován ve vstupní hale Valdštejnského paláce, je dílem restaurátora Petra Dvořáka. Při vytváření bronzové sochy se restaurátor snažil co nejvíce se přiblížit původnímu sochařskému záměru autora sádrového odlitku Ludvíka Šimka. Hmotnost bronzové sochy je 340 kg a včetně pískovcového podstavce měří 197 cm. Socha samotná má 187 cm.
 
Setkání členů rodiny Waldstein-Wartenberg s předsedou Senátu. Setkání členů rodiny Waldstein-Wartenberg s předsedou Senátu.
Slavnostního odhalení se rovněž zúčastnilo dalších téměř 100 členů rodiny Waldstein-Wartenberg, kteří si 16. října zároveň připomněli 850 let ověřené existence svého rodu.

text -kk-

vytisknout  e-mailem