Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát – jednání s předsedkyní vlády Slovenské republiky Ivetou Radičovou

Předseda Senátu Přemysl Sobotka se 18. října sešel na pracovním jednání s předsedkyní vlády Slovenské republiky Ivetou Radičovou, která byla v České republice na jednodenní oficiální návštěvě. „Tak jako při jednáních s představiteli slovenského Parlamentu i na tomto jednání s premiérkou jsme se na všech bodech, o kterých jsme se bavili, shodli,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání P. Sobotka. Oba politici hovořili především o bilaterální spolupráci v rámci Evropské unie a následně na platformě V4 a Regionálního partnerství. „Shodli jsme se, že se Evropa musí neustále vracet ke čtyřem základním pilířům, k hodnotám, na kterých vznikla. Mezi ty samozřejmě patří i solidarita, na druhou stranu nelze ze solidarity dělat ideologii,“ řekl mimo jiné předseda Senátu. Podle P. Sobotky Evropské unii přísluší kompetence, které jí členské země svěřily, ale musí být zachován princip subsidiarity. P. Sobotka se domnívá, že tento princip by měl platit i v případě řešení řecké krize. Předseda českého Senátu a slovenská premiérka se rovněž bavili o vojenské spolupráci, především s ohledem na novou obrannou strategii NATO. „Spolupráce je pro naše země nutností,“ konstatovali shodně P. Sobotka a I. Radičová.

Ve Výstavní síni Senátu byla otevřena výstava s názvem Značka Praga, která připomíná výrobky svého času největší automobilky u nás. Výstavu připravila Kancelář Senátu ve spolupráci s Automuzeem Praga ve Zbuzanech pod záštitou Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu. Zakladatel a majitel muzea Emil Příhoda, který automobily značky Praga a ostatní výrobky a dokumenty o Pragovce sbírá již přes padesát let, na vernisáži uvedl, že Pragovka měla výrobu světového rozměru a svou produkcí a obchodním zastoupením zasahovala do 87 států světa. Na výstavě mohou zájemci vidět nejen modely různých typů aut, automobilové díly a doplňky, ale také průmyslové výrobky značky Praga, jako vysavače nebo tlakový hrnec. Pragovka vyráběla v době prvorepublikové hospodářské krize také lednice, žehličky, kamna nebo zdravotní zařízení. Počátky Pragovky se datují do roku 1907, kdy byla podepsána smlouva na zřízení Pražské továrny na automobily. O dva roky později podnik přijal jméno Praga. Osobní automobily vyráběla Pragovka především do konce druhé světové války, pak přešla na výrobu nákladních vozů. Nejznámější z nich, který je dosud využíván, přestože jeho výroba skončila v roce 1964, je Praga V3S. Exponáty ve Výstavní síni Senátu jsou doplněné spoustou artefaktů, trofejí a ocenění, jež značka Praga po dobu svého trvání získala. Výstava je otevřena do 28. listopadu denně od 9 do 16.30 hodin, o víkendu je otevřeno od 10 hodin. Vstup je volný.

Kancelář Senátu pořádá dvakrát do roka pravidelné semináře pro pedagogické pracovníky. Seminář, který se konal 19. října, byl v pořadí již desátý. Během pobytu v horní parlamentní komoře se pedagogové seznamují se složením Senátu, s jeho pravomocemi, legislativní činností, s historií parlamentarismu, ale i s prací senátorů v regionech. Na každém semináři také vystupuje minimálně jeden senátor, který odpovídá na jejich otázky. Na semináři 19. října s pedagogy besedovala 1. místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková a člen Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu a lidská práva Zdeněk Janalík. Hovořilo se o každodenní práci senátorů, o schvalování zákonů, ale i o evropských dokumentech. Kantoři se zajímali zejména o legislativní normy týkající se školství, ale zazněly i otázky na lidská práva nebo trestní odpovědnost mladistvých. V rámci semináře se pedagogové také dozvěděli, co Senát školám může nabídnout, připravena pro ně byla i prohlídka sídla Senátu.

text -kk-

vytisknout  e-mailem