Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát - 5. a 6. srpna

Senát: Setkání v Lánech
 
Předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka se sešel v úterý 5. srpna v Lánech s prezidentem republiky Václavem Klausem. Tématem rozhovoru byly jednak otázky umístění amerického radaru v České republice, jednak české předsednictví Evropské unii a další osud Lisabonské smlouvy po irském negativním referendu. „Děkuji panu prezidentovi, že jsem s ním po delším čase opět mohl o aktuálních problémech mluvit. Ve všech třech projednávaných bodech jsme se v zásadních věcech shodli. Řekl jsem panu prezidentovi, že naše předsednictví EU není jen záležitostí vlády, tj. exekutivy, ale i Parlamentu, obou jeho komor i pana prezidenta, který myšlenku podpořil,“ uvedl na tiskové konferenci Přemysl Sobotka. Podle slov předsedy Senátu je ratifikace Lisabonské smlouvy hodně problematická. „Podle mého je s nadsázkou řečeno Lisabonská smlouva mrtvá, protože podle Vídeňské úmluvy k tomu, aby mohla vstoupit v platnost, je nutný souhlas s jejím zněním ve všech dvaceti sedmi členských zemích. Irové ale smlouvu odmítli. Takže i její eventuální ratifikace v českém Parlamentu, po té, až vydá svůj nález Ústavní soud, může být jen podmínečná a vázaná na to, zda Irové nějak přehodnotí svoje rozhodnutí,“ řekl mimo jiné Přemysl Sobotka. Podle jeho slov je také možné, že vznikne třetí smlouva, která by měla být jednodušší a přehlednější tak, aby byla akceptovatelná pro všechny členské státy bez výjimky. Přemysl Sobotka před odjezdem z Lán popřál prezidentovi Klausovi rychlou a úspěšnou rehabilitaci po operaci a zalitoval, že se Václav Klaus nebude moci letos zúčastnit pouti na Sněžku, kterou v rámci Svatovavřinecké pouti oba každoročně absolvují.
 
Na oficiální návštěvu Senátu přijela kazašská delegace, kterou vedl předseda Výboru mezinárodních vztahů, obrany
Přijetí kazašské delegace předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou. Přijetí kazašské delegace předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou.
a bezpečnost Senátu Kazachstánu Sultanovič K. Sultanov. 6. srpna delegaci přijal předseda Senátu Přemysl Sobotka. Tématem rozhovoru byl rozvoj obchodních vztahů, S. K. Sultanov tlumočil předsedovi Senátu zájem Kazachstánu o české strojírenské výrobky. Oba politici hovořili také o reformě zdravotnictví, neboť reformní proces zdravotnictví je nastartován v obou zemích. Kazašskou delegaci přijal poté místopředseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu Josef Zoser spolu s  předsedkyní Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Václavou Domšovou. Předmětem tohoto jednání byla současná situace v Kazachstánu, otázky spojené s obrannou politikou, bojem pro terorismu a zajištěním energetické bezpečnosti. S. K. Sultanov ocenil dobrou úroveň vzájemných česko-kazašských vztahů a poděkoval za podporu České republiky kazašské kandidatuře na předsednictví OBSE, kterého se Kazachstán jako první neevropská země ujme v roce 2010.
 
Text: -kk-

vytisknout  e-mailem