Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát - 27. července

Senát: Slavnosti bratrství Čechů a Slováků
 
Předseda Senátu Přemysl Sobotka se v neděli 27. července setkal se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem. Setkání proběhlo na nejvyšší hoře Bílých Karpat na Velké Javořině, kde se oba zúčastnili Slavnosti bratrství Čechů a Slováků. Předseda Senátu Přemysl Sobotka na setkání připomněl, že setkání Čechů a Slováků začali pořádat obrozenci již v 19. století. „Již sto šedesát let se zde, na Velké Javorině, v různých obdobích společných dějin, scházejí Slováci a Češi, aby si vyjádřili vzájemnou úctu,“ řekl mimo jiné. Letošní setkání, kterého se zúčastnilo několik tisíc lidí, proběhlo ve znamení 90. výročí vzniku Československa.
 
Na Velké Javořině se lidé setkávají dvakrát do roka, v zimě se pořádá společný výstup na vrchol 970 metrů vysoké hory, v létě se konají folklorní slavnosti. Poslední červencovou neděli se Velká Javořina stává pestrou přehlídkou pěveckých, hudebních a tanečních souborů z obou zemí. „Oceňuji ohromný zájem lidí z obou „břehů“ hranic a také to, že se této slavnosti naší vzájemnosti zúčastňují i nejvyšší politici obou zemí. Já osobně to neberu jako politickou povinnost, ale jako výraz svého vztahu ke Slovákům a česko-slovenské vzájemnosti,“ řekl také Přemysl Sobotka. Spolu s předsedou českého Senátu se slavnosti zúčastnil i předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček.
 
Slavnosti bratrství pořádá na sto padesát obcí z obou států, záštitu nad nimi převzali hejtmani z Trenčianského, Trnavského, Zlínského a Jihomoravského kraje. U příležitosti 40. výročí srpnové okupace bude v sídle Senátu probíhat výstava dobových plakátů a fotografií ze srpna 1968. Slavnostní zahájení výstavy se bude konat ve Valdštejnské zahradě 20. srpna v 15 hodin za účasti předsedy Senátu Přemysla Sobotky, ředitele Vojenského historického ústavu Praha plk. Aleše Knížka a generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše. Součástí zahájení výstavy bude i setkání s občany, ukázka vojenské okupační techniky a doprovodný kulturní program. Ve Valdštejnské zahradě vystoupí Yvonne Přenosilová, Vladimír Mišík, Spirituál kvintet a Ivan Hlas. Vstup do zahrady je volný, výstava bude přístupná do 28. září. Valdštejnskou zahradu Senátu najdete na Malé Straně, vstup je přímo od stanice metra Malostranská, z Letenské ulice nebo z Valdštejnského náměstí. Je otevřena denně od 7.30 do 19 hodin, o víkendech od 10 hodin, v září je otevřeno o hodinu méně.
 
text: -kk-

vytisknout  e-mailem