Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

S účinností od pátku 5. února 2021 se mění podmínky pro vstup osob do České republiky

Nová pravidla se vztahují jak na příjezd cizinců, tak na návrat českých občanů a rezidentů zpět do České republiky. 

  • Hlavním důvodem úpravy je reakce na nové a více infekční mutace koronaviru a koordinaci v této otázce na úrovni EU. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve své zprávě hodnotí nynější riziko komunitního přenosu v rámci celé Evropy jako velmi vysoké a vyzývá ke zpřísnění cestovních opatření, včetně omezení cest, jež nejsou nezbytně nutné.

  • Nově se zavádí tzv. tmavě červená - vysoce riziková - kategorie, na cesty z nichž se budou aplikovat nejpřísnější epidemiologická opatření. To znamená povinné předložení prvního PCR testu ne staršího než 72 hodin před započetím cesty a následně druhého PCR testu provedeného v ČR nejdříve pátý den od vstupu. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace.

  • V případě cest z oranžových a červených zemí bude povinnost předložit před vstupem antigenní test ne starší než 24 hodin před odjezdem, nebo PCR test ne starší než 72 hodin před odjezdem. V případě červených zemí pak musí osoba podstoupit druhý PCR test provedený v ČR (lze provést i dříve než pátý den). Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace.

  • Při cestách ze všech těchto kategorií zemí je zároveň povinnost vyplnit elektronický Příjezdový formulář, jehož vyplnění bude společně s testem při vstupu do ČR kontrolováno.

  • Výjimky budou aplikovány zejména na mezinárodní dopravu a pravidelný přeshraniční pohyb za účelem práce (pendleři), studia nebo péče o dítě.

  • Občanům ČR je dále silně nedoporučováno vycestovávat z ČR z jiných než nezbytně nutných důvodů.

  • Již od 31. ledna 2021 je účinné krizové opatření k omezení volného pohybu, kterým byly zakázány cesty cizinců do ČR z jiných než nezbytně nutných důvodů.

  • Obecná pravidla zobrazuje tabulka níže. Více podrobností se připravuje.

  

Ochranné opatření účinné od 5. února 2021 a seznam zemí naleznete zde.

Pravidla_vstupu_a_navratu_vsech_osob_do_CR_od_05-02-2021_-_20210204.jpg

  


aktualizováno 3. února 2021

vytisknout  e-mailem