Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Různorodost pracovníků v institucích EU. Experti v Praze jednali o tom, jak přilákat více uchazečů z nedostatečně zastoupených států

Jak zvýšit atraktivitu kariéry v EU a jaká bude nová podoba výběrového řízení? O tom, ale i o implementaci nové personální strategie Komise a o personální politice Agentury EU pro kosmický program (EUSPA) jednali zástupci členských států EU s Evropským úřadem pro výběr personálu (EPSO). 

Zástupci 27 členských států a Úřadu EPSO se ve dnech 19. a 20. září 2022 sešli v Praze na jednání pořádaném při příležitosti českého předsednictví v Radě EU. Hlavním tématem diskuse byla výměna zkušeností s přilákáním dostatečného počtu zájemců o práci v institucích EU ze všech členských států. „Je důležité, aby instituce EU byly blíže občanům, a proto je potřeba také zajistit, aby složení úředníků EU odráželo různorodost členských států,“ sdělila personální ředitelka sekce pro státní službu Ministerstva vnitra Martina Postupová. Pro Českou republiku, která dlouhodobě patří mezi státy v institucích EU nedostatečně zastoupené, se jedná o důležité téma. „Za účelem zlepšení tohoto stavu přijala vláda v roce 2015 strategii podpory Čechů v institucích EU, která obsahuje nástroje, jak počet Čechů v institucích EU zvýšit,“ dodala Postupová.

Kromě hostitelské České republiky se o své zkušenosti podělily státy střední a východní Evropy – Polsko, Bulharsko a Litva. Pozornost byla také věnována informaci EPSO o nové podobě výběrového řízení, které bude kratší a bude využívat nové způsoby testování včetně možnosti dálkového přístupu. Delegáti se zajímali i o implementaci nové personální strategie Komise a novinky v personální politice Agentury EUSPA, která nedávno získala nové pravomoci a v současné době hledá zaměstnance nejen technického zaměření.

Konstruktivní diskuse přinesla nové podněty pro další zvyšování atraktivity zaměstnání v institucích EU a posilování zeměpisně vyrovnaného složení úředníků institucí EU.



Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations


21. září 2022

vytisknout  e-mailem