Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Revoluce ve veřejné správě

Poslanecká sněmovna dnes schválila ve třetím čtení zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. Tento zákon je dalším krokem na cestě k e-Governmentu. 

"eGA je revolucí v komunikaci mezi občany a úřady a úřady navzájem. Díky němu budou moci lidé a úřady komunikovat rychleji a jednodušeji, nebudou potřebovat potištěný papír a obíhat různé přepážky a kanceláře. Používání datových schránek ušetří čas a peníze a využívání komunikace prostřednictvím datových schránek je uživatelsky nenáročné," říká ministr vnitra Ivan Langer a dodává: "Udělali jsme tak další velký krok k reformě a elektronizaci veřejné správy. Třetí ze čtyř klíčových orgánů, eGonovo srdce, je na světě. Prstíky, tedy Czech POINty, se neustále rozvíjejí, dělají nám radost. Oběhový systém, tedy Komunikační infrastruktura veřejné správy, pracuje tak, jak jsme si přáli. Následovat bude zákon o základních registrech, dále pak elektronický občanský průkaz a e-sbírka. Výsledkem reformy by měla být na jedné straně efektivní a výkonná veřejná správa, která občany nebude obtěžovat víc, než je skutečně bezpodmínečně nutné za použití nejmodernějších technologií, na straně druhé občané spokojení se službami, které jim stát za jejich daně nabízí."

Co zákon přináší:

  • jednotný systém pro elektronické doručování dokumentů
  • doručování prostřednictvím datových schránek
  • autorizovaná konverze dokumentů
     

Datové schránky:

Kontakt se státní správou bude možný prostřednictvím velmi dobře zabezpečených datových schránky. Datové schránky budou povinné pro úřady a právnické osoby. Občané datovou schránku využít mohou, ale nemusí.
 

Autorizovaná konverze dokumentů:

Jde o úplné převedení dokumentu v elektronické podobě do listinné podoby a naopak. Dokument, který takovouto konverzí vznikl, má stejné právní účinky jako ověřená kopie dokumentu. Autorizovanou konverzi jsou oprávněny provádět pouze oprávněné subjekty - to znamená úřady městských částí, obecní a krajské úřady, Česká pošta, Hospodářská komora, notáři (Czech POINT).

Účinnost zákona je plánována na 1. 7. 2009.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


25. června 2008

Odkazy do noveho okna

Hovoří ministr vnitra

Hovoří ministr vnitra 

Detailní náhled

Hovoří náměstek Zajíček

Hovoří náměstek Zajíček 

Detailní náhled

Tisková konference

Tisková konference 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem