Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Resort vnitra je pro možnost zabavovat auta i řidičům, kteří řídí vypůjčené vozidlo

Jak zajistit, aby byl zákaz řízení vozidla pachateli skutečně dodržován, a jak snížit administrativní zátěž řadových policistů na základních útvarech? To byly hlavní otázky, na které hledali odpověď účastníci odborného semináře, který dnes, 30. září 2014, uspořádaly Ministerstvo vnitra a Ministerstvo spravedlnosti. 

Seminář se uskutečnil na základě poznatků ze spolupráce pracovní skupiny obou ministerstev, policie či státních zástupců. Z těch vyplynulo, že pachatelé, kteří jsou navíc často pod vlivem drog, trest zákazu řízení nedodržují a opakovaně usedají za volant. Ukázalo se také, že jediný trest, který nutí pachatele zákaz dodržovat, je zabavení vozidla. „Máme společný zájem zamezit zbytečným úmrtím, které mají na svědomí zfetovaní řidiči, mnohdy opakovaně usedající za volant i přes zákaz řízení. Musíme se shodnout na řešení, jak tyto případy legislativně trestat,“ uvedla ministryně spravedlnosti Helena Válková. S tím se ztotožnil také ministr vnitra Milan Chovanec. „V naší společnosti je bohužel naprosto běžné, že řidič, který je často pod vlivem drog a už má zákaz řízení, ujíždí před policií. Jen v Praze se takové případy objevují téměř denně. Chceme to změnit. I kdyby to mělo zachránit jeden život ročně, má to smysl,“ upozornil Chovanec.
 
Podle statistik usedne za volant ročně i přes zákaz řízení až 10 tisíc osob. Zajištěna přitom vloni byla jen necelá stovka vozidel, a to i vzhledem k tomu, že pachatel, který s autem spáchal trestný čin či přestupek, musí být navíc majitelem vozidla. Ministerstvo vnitra proto spolu s policií prosazuje, aby soudy využívaly možnost zabavení vozidla častěji a aby zákon umožnil v odůvodněných případech zabrat vozidlo i v případě, že řidič není jeho majitelem. Návrh vychází z toho, že pokud někdo půjčí auto řidiči, o kterém např. ví, že má zákaz řízení či užívá drogy, stává se sám odpovědným za jeho jednání. Smyslem těchto snah je docílit toho, aby policie zastavila vozidlo dříve, než jeho řidič nebezpečnou jízdou někoho zabije.
 
Snížení administrativní zátěže
Účastníci semináře spolu s policejním prezidentem plk. Tomášem Tuhým, soudcem Nejvyššího soudu ČR Pavlem Šámalem, nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem či šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenkou Bradáčovou také hledali řešení, jak zjednodušit řadovým policistům vedení spisu při vyšetřování tzv. bagatelní trestné činnosti. Právě složitá a zdlouhavá administrativa u vedení této drobné kriminality často způsobuje, že policisté jsou nuceni trávit více času papírováním v kancelářích, místo aby vyšetřovali kriminalitu v ulicích.
 
Účastníci semináře se shodli na tom, že policisté by mohli daleko častěji vést spisy v elektronické podobě, a ne v papírové. Pokud by se tato praxe osvědčila, mohlo by v budoucnu být až 90 % spisů elektronických. Policisté také budou s Nejvyšším státním zastupitelstvím hledat možnosti, zda lze zjednodušit vedení spisu při šetření drobné kriminality už dle současného trestního řádu, nebo zda bude nutná změna legislativy.
 
 
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem