Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rekognice (Konrád Z., Veselá J., Rekognice. Praha: PA ČR, 2008, 71 stran, ISBN: 978-80-7251-269-0)

prof. PhDr. Jiří Straus, DrSc., prorektor pro vědu a výzkum Policejní akademie České republiky v Praze 

V roce 2008 byla na Policejní akademii vydána monografie Rekognice autorské dvojice doc. JUDr. Zdeněk Konrád, CSc., a PhDr. Jitka Veselá. První z nich je zkušený kriminalista, druhá je forenzní psycholožka, oba jsou velmi erudovaní pedagogové, působí jako akademičtí pracovníci na Policejní akademii ČR v Praze a mají dlouholeté pedagogické zkušenosti.

Rekognice se uplatňuje v kriminalistické a soudní praxi více jak sto let pod různými názvy a různým způsobem. Tato skutečnost ověřila její hodnotu jako kriminalistické metody poznání trestných činů a jiných kriminalisticky relevantních událostí. Recenzovaná monografie představuje obsáhlou a ucelenou studii o rekognici jak identifikační metodě z pohledu současných teorií a zobecněných poznatků kriminalistické praxe. Recenzovaná monografie Rekognice je výstupem z vědecké činnosti autorů a monografie je určena pro studenty Policejní akademie ČR v Praze. Monografii lze využít jako studijní pomůcku pro výuku v bakalářském, magisterském a případně i v doktorském studijním programu.

Monografie Rekognice je významný počin, protože v kriminalistice chybí ucelená publikace napsaná v posledních třiceti letech. První československá monografická práce shrnující komplexně poznatky k problematice využití rekognice, jako metody kriminalistické praxe v přípravném řízení trestním, byla vydána v roce 1971 . Za víc než třicet let od vydání posledního monografického díla prošla nejen kriminalistika, ale celá společnost transformačním procesem. Jednou ze součástí tohoto procesu byla transformace státního aparátu. Současně dochází k nesmírnému množství legislativních změn, které se dotkly i trestního práva procesního, upravujícího podmínky aplikace metod kriminalistické praxe v československém přípravném řízení.
 

vytisknout  e-mailem