Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reakce na článek Jana Sedláka „Babiš a Chovanec si porcují vliv na státní IT“

Bohužel musíme znovu reagovat na článek Jana Sedláka z portálu E15 věnující se eGovernmentu, tentokráte na text o údajném porcování vlivu na státní IT. Předně bychom se chtěli už podruhé pozastavit nad tím, že redaktor publikuje další článek o Ministerstvu vnitra, aniž by dal našemu resortu prostor k vyjádření. Není to poprvé a z novinářského hlediska je to velice neprofesionální. Kromě toho, že článek je velmi tendenční, je také od základu založen na smyšlené informaci. Nedochází totiž k žádnému rozdělování vlivu na IT mezi jednotlivými resorty, a už vůbec s nikým nehandlujeme správu konkrétních IT projektů, jako jsou datové schránky. Naopak. Veškeré naše kroky vedou k zajištění koordinovaného, efektivního, transparentního a funkčního systému správy IT na úrovni Ministerstva vnitra a vlády. 

To je i případ připravované Rady vlády pro informační společnost a Rady vlády pro veřejnou správu. Redaktor sice uvádí, že rady budou dvě, už ale nezmiňuje zásadní informaci, a sice že obě rady budou mít společný sekretariát, který bude jejich práci koordinovat, a hlavně: s ohledem na to, čemu se rady mají věnovat, musí mít zaručeně odlišné členy. Nejde tedy o oddělení dvou oblastí, ale naopak o posílení koordinace. Stejně tak je chybný i poslední odstavec. Sjednotit zmiňované IT nákupy neplánuje Ministerstvo financí, ale vnitra, což je naprosto veřejná informace, kterou běžně prezentujeme.

Samozřejmě rozumíme tomu, že snahy současného vedení mít transparentní, koordinované a efektivní ICT i veřejnou správu bez vlivu klientelistických skupin se nemusí každému zamlouvat, nicméně z profesionálního hlediska by bylo dobré, kdyby si novinář fakta před publikováním ověřil, a hlavně dal prostor k vyjádření i straně, o které píše. Nevíme, z jakých zdrojů Jan Sedlák vycházel, ale kdyby se zeptal přímo na Ministerstvu vnitra, otevřeně bychom zmíněné omyly ještě před publikováním článku uvedli na pravou míru.

 

vytisknout  e-mailem