Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reakce ministra vnitra na výroky Tomia Okamury

27. prosince 2017 zveřejnil Tomio Okamura na stránkách SPD video s prohlášením, že Česku hrozí teroristické útoky. Prohlášení obsahuje několik závažných dezinformací týkajících se vnitřní bezpečnosti ČR. 

Česká republika zůstává jednou z nejbezpečnějších zemí světa a podle objektivních bezpečnostních parametrů se její bezpečnostní situace nezhoršuje. Nadále platí 1. a tedy nejnižší stupeň ohrožení terorismem. To jasně plyne z hodnocení orgánu, který je v ČR povolán posuzovat komplexně míru ohrožení terorismem, tedy Společné zpravodajské skupiny. Nikdo jiný není povolán, ani nemá dostatek informací k tomu, aby mohl provést relevantní hodnocení míry ohrožení ČR terorismem.

Mechanické zábrany reagují na v poslední době frekventovaný způsob útoků – nájezdy vozidel do davů – nikoliv na existenci nějaké konkrétní informace, ze které by plynulo zvýšení nebezpečí teroristických útoků v ČR.

Žádné bezpečnostní opatření samo o sobě není všespásné. Bylo by však za současné situace v Evropě pošetilé nevyužít toto, byť částečné, zvýšení ochrany vybraných měkkých cílů. Je třeba chápat, že tato jednotlivá opatření jsou pouze součástí celé baterie opatření aplikovaných v ČR proti terorismu (viditelných i skrytých).

ČR již nyní postihuje důsledně jakoukoliv nelegální migraci. Neexistuje žádná tolerance nezákonné migrace ze strany českého státu.​


Lubomír Metnar
ministr vnitra

vytisknout  e-mailem