Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reakce Ministerstva vnitra na článek regionální mutace deníku Právo

Článek Jiřího Tomaškoviče „Starostové neznají počty obyvatel v dané obci“ je plný zavádějících a v tuto chvíli již neaktuálních informací 

Článek pana Tomaškoviče bohužel směšuje dvě různé vzájemně nesouvisející problematiky. V prvé řadě funkčnost základních registrů veřejné správy nemá nic společného se  stanoviskem ÚOOÚ na ochranu osobních údajů a za druhé základní registry od počátku fungují bez problémů a díky nim mají úředníci přístup ke správným a aktuálním údajům a samotní občané přehled o tom, kdo a jakým způsobem jejich osobní údaje využíval. Pokud by pan starosta postupoval podle zákona, nemohl by nastat uváděný případ, kdy „obec tak podle něj zasílá například složenky za odpady lidem, kteří bydlí jinde či jsou už mrtví“. Před tím, než odešle složenku, by měl právě ze základních registrů získat aktuální a právně závazné informace o trvalém pobytu či o tom, zda je osoba naživu, popřípadě zda má aktivovánu datovou schránku nebo evidovánu doručovací adresu.
 
Ministerstvo vnitra nicméně společně se Správou základních registrů již spustilo službu umožňující hromadný výdej údajů z registru obyvatel a z agendového informačního systému evidence obyvatel. Tato služba je funkční od 10. března 2014 (viz tisková zpráva), a umožní zejména starostům menších obcí v souladu se zákonem získávat aktuální údaje o obyvatelích, kteří mají pobyt na území dané obce. Jde o informace, jež úřad potřebuje znát z důvodu vykonávání své působnosti, konkrétně o narození, úmrtí, změně pobytu, státním občanství, počtu obyvatel atd. O spuštění této služby dostupné na Portálu veřejné správy jsme informovali prostřednictvím tiskové zprávy všechna média včetně deníku Právo a Ministerstvo vnitra rovněž informovalo všechny obce prostřednictvím krajských úřadů. Je proto s podivem, že tento fakt autor nezohlednil, a naopak použil neaktuální citaci z 18. února 2014. Více na http://www.mvcr.cz/clanek/obcim-se-zjednodusi-ziskavani-udaju-z-registru-obyvatel-a-z-agendoveho-informacniho-systemu-evidence-obyvatel.aspx).

vytisknout  e-mailem