Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

První obálka s přístupovými kódy do datové schránky je na světě

Historický okamžik, kdy spatřila světlo světa první obálka s přístupovými kódy do informačního systému datových stránek, si nenechali ujít náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček a generální ředitel České pošty s. p. Petr Sedláček. 

Dnes 1. července 2009 ve 14 hodin v Postservisu České pošty v Českých Budějovicích společně s prof. Vladimírem Smejkalem, členem legislativní rady vlády, spustili tisk první várky obálek se žlutým pruhem, které obsahují přístupové údaje. Ty se záhy vydaly na cestu za svými majiteli. A tím byla odstartována dlouho očekávaná revoluce ve veřejné správě. Každý den bude takto vytištěno a rozesláno 50 000 obálek.

Zdeněk Zajíček tento zlomový okamžik uvedl slovy: "Přecházíme z fáze příprav do ostrého provozu datových schránek. V tuto chvíli platí, že nabývá účinnosti zákon a všechno se spouští, ale reálně se dá počítat s tím, že všechny osoby, kterým byla datová schránka zřízena ze zákona, si budou své datové schránky aktivovat postupně. Největší zájem očekáváme v průběhu září a října. Definitivně musí mít všichni schránky aktivovány k 1. 11. letošního roku."

Petr Sedláček doplnil: "Česká pošta dnes v noci obdržela od Ministerstva vnitra databázi oprávněných osob. Začíná výroba a distribuce obálek se žlutým pruhem, která bude trvat řádově dva týdny. Obálky budou tištěny a doručovány postupně, nejprve pro orgány veřejné moci, dále pro právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku, distribuovány budou po poštovních směrovacích číslech a dále podle abecedy."

A protože dnešním dnem se obálky s přístupovými kódy začínají rozesílat řádově 600 tisícům povinných subjektů, kterými jsou orgány veřejné moci, právnické osoby zřízené ze zákona i právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku, zasíláme v příloze podrobný návod na aktivaci datové schránky a první přístup do datové schránky.

Kompletní informace k datovým schránkám najdete na www.datoveschranky.info.

Videoreport z akce ZDE.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


1. července 2009

Odkazy do noveho okna

České Budějovice (1)

České Budějovice (1) 

Detailní náhled

České Budějovice (2)

České Budějovice (2) 

Detailní náhled

České Budějovice (3)

České Budějovice (3) 

Detailní náhled

České Budějovice (4)

České Budějovice (4) 

Detailní náhled

České Budějovice (5)

České Budějovice (5) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem