Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Projekt „Reliéf“

Bc. Vladimír TÁBORSKÝ, Národní protidrogová centrála SKPV, Praha Bc. Pavel RAK, Kriminalistický ústav, Praha PhDr. Ing. Jiří ZLÁMAL, Ph.D., MBA, Vyšší policejní škola MV v Praze 

Úvod

Kriminalistika jako aplikovaný vědní obor může plnit své poslání pouze tehdy, pokud je v neustálém spojení s praxí. Proto se autor myšlenky projektu Reliéf z Národní protidrogové centrály spojil s expertem z Kriminalistického ústavu Praha a v současné době se pokouší navázat na tradice české mechanoskopie novou myšlenkou, která vychází z praktických metod mechanoskopie (resp. její aplikací v oblasti výroby a distribuce drog) a která je i obsahem projektu s názvem „Reliéf“.

V rámci operativní činnosti byly získány poznatky, že organizované skupiny pachatelů působící na území více států lisují zásilky drog za použití různých relativně jednoduchých kovových lisovacích zařízení.

Lisování zásilek je pachateli prováděno z mnoha důvodů a nelze předpokládat, že v blízké budoucnosti bude od tohoto způsobu úpravy drogových zásilek upuštěno. Zajišťování slisovaných zásilek je prakticky každodenní záležitostí všech policejních protidrogových útvarů. Například jen do Evropy proudí dle odhadů denně kolem jedné tuny heroinu, převážně ve slisované formě. Pro úplnost lze uvést tyto základní důvody lisování zásilek drog:

  • z důvodů snazší manipulace při vkládání a vyjímání zásilek z těžko dostupných skrýší transportních prostředků
  • z důvodů ztížení podvodného naředění zásilek ze strany spolupachatelů na trase transportu zásilek (proces vybalení, destrukce, naředění, slisování a opětovné zabalení každé zásilky)
  • z důvodů tzv. „reklamy kvality zboží“ (slisované zásilky jsou považovány za zásilky s vyšším obsahem účinné látky a zárukou solidnosti a úrovně pachatele, zásilku s nízkým obsahem účinné látky je obtížné slisovat)
  • z důvodů ochrany před možným protržením obalu zásilky a její ztrátě (slisované zásilky jsou označovány slangovým názvem „kámen“ a svojí tvrdostí mu skutečně odpovídají)
  • z důvodů dlouhodobějšího skladování a ochrany zásilek před vnějšími klimatickými vlivy (např. při zakopávání, lodní dopravě apod.)

Důvodů, proč jsou zásilky drog lisovány, je jistě mnohem více a ze strany organizovaného zločinu v blízké budoucnosti nelze předpokládat žádné výraznější změny metod.
 

vytisknout  e-mailem