Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prohlášení ministra vnitra k aktuální situaci kolem volby prezidenta České republiky

Začátkem příštího roku čekají Českou republiku první přímé volby prezidenta republiky. Jde bezesporu o významný milník v naší novodobé historii, který se těší širokému zájmu veřejnosti i médií. Jako u všeho, co je nové a realizuje se poprvé, také v tomto případě se objevují pochyby a spekulace o způsobu přípravy. Je to pochopitelné a nevidím na tom nic špatného. 

Ministerstvo vnitra přistoupilo k přípravě přímé volby zodpovědně a se vší vážností. Řadu organizačních kroků máme v tuto chvíli za sebou a řadu před sebou. V tolik diskutovaném prováděcím zákonu k přímé volbě prezidenta je přesně definován postup a lhůty, kterým se tyto přípravy řídí. Mohu prohlásit pouze jediné – a to, že Ministerstvo vnitra bude postupovat standardně podle zákona tak, aby první historicky přímá volba prezidenta České republiky proběhla ve stanoveném termínu.
 
Aktuálně je Ministerstvo vnitra kritizováno a osočováno za to, že použilo nesprávný či na první pohled nelogický výpočet při kontrole platnosti hlasů na peticích. Samozřejmě chápu, že mohou existovat i jiné výklady zákona ohledně výpočtu platných hlasů, než zvolili ministerští úředníci, nicméně varianta, kterou použili, byla veřejně deklarovaná již od samého počátku přípravy zákona. Domnívám se, že je lepší zachovat v takovýchto případech výkladovou kontinuitu než způsoby výpočtu nahodile a za pochodu měnit.
 
Další postup před 14. prosincem 2012, kdy budou vylosována čísla registrovaných kandidátů, je tedy následující. Vzhledem k tomu, že Ministerstvo vnitra nemůže zpětně přepočítávat hlasy či měnit metodiku jejich přepočítávání, jedinou institucí, která podle zákona může rozhodnout, zda zvolená a tolik diskutovaná metoda byla použita správně, či nikoliv, je soud. Teď je tedy na Nejvyšším správním soudu, aby rozhodl, zda se přiklání k našemu výkladu zákona, nebo zda preferuje výklad jiný. Až soud rozhodne, budeme se jeho rozhodnutím řídit.
 
Jan Kubice
ministr vnitra
 

vytisknout  e-mailem