Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Problémy budou řešit ti, kteří k nim mají nejblíže

Osobnost 

plk. Mgr. Oldřich Martinů, policejní prezident ČRplk. Mgr. Oldřich Martinů, policejní prezident ČR
Nový zákon o policii, jímž se zabývá parlament, počítá mimo jiné se zřízením čtrnácti krajských policejních správ. Mají vznikat postupně počínaje lednem 2009, kdy je očekávána účinnost nového zákona, nejpozději k 1. lednu 2012. Jak v policii probíhá příprava na novou územně správní strukturu?

Připravuje se systemizace služebních a pracovních míst i stanovení jejich úrovní a počtu. A probíhá také například výběr policistů na nově zřizovanou pozici zástupce ředitele stávajících krajských policejních správ (s výjimkou Prahy a Středočeského kraje), kteří budou odpovědni za přípravu a zřízení jedné z každých šesti nových krajských správ. K prvnímu lednu 2009 dojde k přesunu některých okresních ředitelství pod působnost stávajících krajských policejních správ. Okresní ředitelství v Semilech připadne do policejní správy Severočeského kraje, ředitelství v Havlíčkově Brodě a v Pelhřimově do policejní správy Jihomoravského kraje. Vznikem čtrnácti policejních krajských správ, namísto současných osmi, bude zajištěna skladebnost nejen s vyšší samosprávou, ale i s ostatními složkami integrovaného záchranného systému a také návaznost plnění úkolů na struktury státních zastupitelství a soudů v rámci trestního řízení. V rámci každé krajské policejní správy má v budoucnu fungovat jedno integrované operační středisko pro celé území, nikoliv už tedy v každém policejním okrese. A na okresní úrovni dojde k posílení výkonu základních policejních činností. Na krajskou úroveň budou převedeny činnosti servisní, podpůrné a ekonomické a na okresní úrovni zůstane pouze výkon policejních činností na úseku služby kriminální policie a vyšetřování a dále služby pořádkové, železniční a dopravní policie. V jejich čele budou stát vedoucí. Vedoucí územního odboru služby kriminální policie bude partnerem státního zastupitelství a soudů ve věcech trestního řízení a vedoucí územního odboru uniformované (vnější) služby bude partnerem představitelů samosprávy v rámci územní působnosti bývalého okresu.

Jak budou současná okresní ředitelství strukturována? Budou se třeba některá rušit nebo slučovat?

Nebudou se rušit ani slučovat, ale dojde ke snížení řídících úrovní. Nepočítá se s místy okresních ředitelů a jejich zástupců, naopak bude posíleno postavení základních policejních útvarů, které jsou přirozenými partnery samosprávy. Proces transformace okresních ředitelství bude rozložen do přechodného období od 1. ledna 2009 do 1. ledna 2012.

Úplný text je v časopise Veřejná správa č. 13/2008.

Alexandra Štefanová

vytisknout  e-mailem