Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Problematika prostituce na území hl.m.Prahy ve vztahu k vyhlášce č.11/2005 Sb.Hl.m.Prahy

Pracovníci odboru bezpečnostní politiky se účastní pravidelných porad k problematice prostituce na území hl. města Prahy, které se konají na Magistrátu hl. města Prahy. Jedním z úspěchů, kterého se podařilo v této oblasti dosáhnout, bylo přijetí nové obecně závazné vyhlášky č. 11/2005 Sb. hl. m. Prahy, kterou se stanoví zákaz nabízení erotických vystoupení nebo služeb. Tato vyhláška nabyla účinnosti 1. června  2005 a postihuje nabízení erotických služeb a vystoupení a to na místech veřejnosti přístupných a prováděných v jakékoliv podobě. Znamená to, že napříště postihuje všechny způsoby nabízení erotických služeb, tedy nejen rozdávání letáků, vizitek, ale i prezentace takových služeb na oděvech, transparentech, na dopravních prostředcích či jen pouhé ústní vyvolávání. Zákaz veřejného nabízení erotických představení či služeb se vztahuje na celé území hl. města Prahy, s výjimkou komunikace vedoucí z Ďáblické ulice směrem k tamní skládce.
 
Ihned po nabytí účinnosti byly zahájeny kontroly jejích dodržování. K výkonu kontroly jsou oprávněni: Městská policie, Magistrát hl. města Prahy a úřady městských částí. Policie ČR podezření z přestupku porušením uvedené vyhlášky v rámci odhalování přestupků (§ 2 odst. 1 písm. j) zákona č. 283/1991 Sb., o Policii ČR, ve znění pozdějších předpisů) oznamuje úřadům městských částí, kde takové jednání bylo zjištěno.
 
Za první den a noc od nabytí účinnosti vyhlášky bylo zjištěno 51 případů jejího porušení, z toho 11 bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení, 40 oznámeno příslušným správním úřadům. Jednalo se 2 případy rozdávání letáků, dále byly kontrolovány vývěsní štíty, neonové reklamy apod., kde bylo zjištěno 42 nedostatků, a v 7 případech byla nepovolená nabídka prezentována na automobilech, převážně taxislužby.
 
Za porušení zákazu stanoveného vyhláškou hrozí peněžité tresty od 30 000 do 200 000 Kč. Kontrola dodržování zákazu stanovená uvedenou vyhláškou bude prováděna i nadále a účinnost postupu, rozsah a případná sankční opatření v souvislosti s kontrolou a porušováním vyhlášky budou i napříště jedním z předmětů diskuse výše zmíněných porad k problematice prostituce.
 

vytisknout  e-mailem