Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Probíhá v ČR řízení o uložení správních sankcí a jejich ukládání dle zásad Rady Evropy?

Mgr. Lucia Madleňáková 

Shrnutí:

Příspěvek se zaměřuje na posouzení, zda jednotlivé principy, zakotvené v Doporučení Výboru ministrů Rady Evropy č. R(91)1 o správněprávních sankcích jsou promítnuty do české právní úpravy a jak jsou do ní promítnuty. V případě, že česká právní úprava těmto principům neodpovídá, se autorka snaží popsat, v čem tento nesoulad spočívá. Analýze jsou podrobeny jak právní předpisy (na ústavní úrovni i na zákonné úrovni), tak i judikatura nejvyšších soudů (zejména Nejvyššího právního soudu a Ústavního soudu). V závěru dospívá ke konstatování, že smysl Doporučení je reflektován do českého právního řádu skoro ve všech směrech, nicméně i zde lze najít možnosti ke zlepšení.

Is the administrative sanction process and sentencing of sanctions in the Czech Republic harmonious with principles of the Council of Europe?

Summary:

The article views on Recommendation no R(91)1 on administrative sanctions. The author judge if and how the principles included in Recommendation are incorporated into the Czech legal system. The author analyzes it thru generally binding regulations and judicial decisions of administrative courts and the Czech Constitutional Court. She summarize that principles of Recommendation are largely incorporated into the Czech legal system, but there are some deficiencies that should be retrieved.

 

 

vytisknout  e-mailem