Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Příprava a tvorba webových stránek

Kurz pro úředníky územně samosprávných celků  

V současné době můžeme nalézt velké množství kvalitních webových stránek územně samosprávných celků. Jsou však i četná (nejen) menší města, která hledají pomoc při vytváření webové prezentace, aby odpovídala aktuální legislativě.

Vzhledem k povinnosti, vyplývající ze zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, zveřejňovat určité údaje dálkovým způsobem, a dle zákona č. 500/2004 Sb., správního řádu, ve znění zákona č. 413/2005 Sb., který stanoví mimo jiné povinnost správních orgánů zveřejnit úřední desku tak, aby umožňovala i dálkový přístup, hledají obce a města návod, jakou podobu mají mít webové stránky, aby aktuální právní úpravě odpovídaly.

V této záležitosti se rozhodl Institut pro místní správu Praha, který je příspěvkovou organizací Ministerstva vnitra ČR, pomoci územně samosprávným celkům s tvorbou webových stránek. V prosinci 2006, a následně v dubnu a v prosinci 2007, uspořádal Institut pro místní správu Praha třídenní vzdělávací akci pro pracovníky územně samosprávných celků, nazvanou Příprava a tvorba webových stránek.

K účasti na zmíněném výukovém projektu se hlásili tvůrci webových stránek, řadoví úředníci, případně tajemníci úřadů a vedoucí odborů. Zastoupeni byli převážně zaměstnanci úřadů větších měst, městských částí statutárních měst a rovněž několika krajských úřadů.

Ve Vzdělávacím středisku Benešov rozdělili lektoři účastníky kurzu na základě vstupních znalostí na skupiny pro začátečníky a pokročilé. Kurz probíhal tak, že vždy jedna skupina měla workshop zaměřený na teoretickou část a obsahové souvislosti webových prezentací, doplněný řadou konkrétních analýz a příkladů, zatímco druhá skupina se v počítačové učebně zabývala speciálními aspekty tvorby stránek. V teoretické části účastníky nejvíce zaujal interaktivní výklad o webových trendech municipalit v Evropské unii a přednáška o legislativě k poskytování informací na webových stránkách. V této části kurzu se opakovaně rozvinula velmi živá debata o střetu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Jednoznačná rada, ani v kontextu evropských precedentů a příkladů dobré praxe, neexistuje, proto je vždy dobré požádat v krajní nouzi o pomoc právníka.

Naproti tomu v praktické části vzdělávací akce si účastníci měli možnost v počítačové učebně vyzkoušet svoji elementární webovou prezentaci, na které s lektorem prodiskutovali i různé základní grafické nápady včetně návrhu jednoduchého designu.

Zastoupení účastníků kurzů z celé republiky i ze sídel různé velikosti navíc znamenalo možnost poměrně dobře se obeznámit se situací, která tvorbu a provozování webových prezentací územně samosprávných celků v různých místech republiky doprovází.

Účastníci kurzu vyslovili s kvalitou přednášek a se zvolenými tématy spokojenost. V závěrečném dotazníku vcelku vyrovnaně hodnotili opodstatnění jednotlivých témat – ať již ke struktuře, obsahu či hierarchizaci informací, k evropskému kontextu webového sdělování či k povinným údajům na webech municipalit, související legislativě, ochraně osobních údajů i k náležitostem souvisejícím s výběrem dodavatele webových stránek.

Zároveň však doporučovali, že by se obdobného kurzu měli zúčastňovat hlavně vedoucí úřadů územně samosprávných celků, kteří mají ze své funkce pravomoc webové prezentace měnit a za zveřejňované informace na webových stránkách jsou také plně odpovědní. Hovořilo se i o možné účasti starostů menších sídel nebo zastupitelů odpovědných za tuto oblast. Institut pro místní správu Praha provádí nyní průzkum, jaké činnosti související s tvorbou webových stránek územně samosprávných celků je zájem podpořit další odbornou přípravou. Na základě získaných požadavků připraví Institut akreditovanou vzdělávací akci. Dostupnost informací a otevřenost úřadů směrem k občanům by měly být jednou z priorit územně samosprávných celků. Kvalitní webové stránky obcí a měst jsou nezbytným základem pro rozvoj eGovernmentu.

Text: Tomáš Jandura, Institut pro místní správu Praha

vytisknout  e-mailem