Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při volbách do Poslanecké sněmovny budou opět moci volit i lidé v karanténě. Způsoby budou stejné jako loni

Hlasování na drive-in stanovištích, v uzavřeném pobytovém zařízení nebo do zvláštní přenosné schránky. Ministerstvo vnitra využívá osvědčené metody, díky kterým mohli hlasovat lidé v karanténě či izolaci ve volbách v loňském roce, a navrhuje je použít i v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny. Ty proběhnou již s novými pravidly pro přepočet hlasů na mandáty  8. a 9. října 2021. Návrh zákona nyní míří do meziresortního připomínkového řízení, poté jej projedná vláda. 

Ačkoliv očkování proti nemoci covid-19 stále zrychluje a i díky intenzivnímu testování je epidemie na ústupu, nelze v tuto chvíli dostatečně předvídat, jaká bude situace při říjnových volbách. Proto Ministerstvo vnitra připravilo návrh zákona, který umožní hlasovat i těm voličům, kteří budou z důvodu nemoci covid-19 v karanténě či izolaci. Zvláštní způsoby hlasování budou stejné jako v loňských krajských a senátních volbách, i letos voliči budou moci hlasovat u volebního stanoviště (tzv. drive-in), v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb nebo do zvláštní přenosné volební schránky.

„Chceme být připraveni a nenecháváme nic náhodě. Sice všichni věříme, že na podzim už bude koronavirová pandemie minulostí, přesto se však může stát, že pořád bude existovat významná skupina voličů, kteří budou tou dobou v karanténě nebo izolaci. I ti musí mít možnost volit,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Základním principem zůstává, že volič s nařízenou karanténou nebo izolací nepřichází do kontaktu s běžnou okrskovou volební komisí. Do omezeného kontaktu přijde pouze s komisí speciální, která je vybavena ochrannými pomůckami. Rovněž hlasovací lístky odevzdané těmito voliči sčítá speciální komise na krajském úřadu. Kombinace tří způsobů hlasování pak zaručuje, že ve volbách budou moci hlasovat i ti voliči, kterým bude karanténa nebo izolace nařízena ještě ve čtvrtek volebního týdne.

„Nebyl důvod znovu vymýšlet už vymyšlené. Tři zvláštní způsoby se nám loni osvědčily a volby proběhly bez komplikací. Chceme, aby tomu tak bylo i ve volbách, které nás teď čekají,“ dodal Jan Hamáček.

Návrh zákona nyní projde zkráceným meziresortním připomínkovým řízením a poté jej projedná vláda.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem