Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přešlapování na místě?

Website story  

Jako člen celostátní poroty soutěže Zlatý erb sleduji prezentace municipalit systematicky již deset let.

Jaký je ten virtuální svět? Podléhá nějakým cyklům? Přináší v posledních letech převratná překvapení? Chápou zastupitelé možnost zviditelnit svoji vesnici, městys nebo město na webu jako vstřícnost k občanovi i k externímu zájemci? Hledají tvůrci prezentací nějaké formy interakce s uživateli?

V posledních ročnících soutěže je obtížné oceňovat inovativní přístup účastníků, oprávněně pak vítězí dlouhodobější favoriti jako letos Tlumačov. Ten vzhledem k pravidlům soutěže loni soutěžit nemohl, zopakoval však s přehledem svoje předloňské vítězství. Není zajímavé, že mu během dvou let nedokázala vyrůst konkurence?

Určitou roli v objevování pozoruhodných webových prezentací hraje i to, že v posledních letech probíhají krajská kola soutěže a celostátní porotě je pak předložen pouze soubor složený z jejich vítězů.

Byť jsou hodnotící kritéria přesně stanovena, přece jen je vkus a zkušenosti krajských komisí velmi rozdílný. Pozornosti tak často uniknou ti, kteří by v celostátním kole měli velkou šanci uspět.

Jenže – celostátní porotu tvoří osoby velmi zaneprázdněné, jež se hodnotiteli stávají až po večerech a o víkendech. Jak ukázala dřívější historie soutěže, hodnotit všechny přihlášené jen na celostátní úrovni bylo téměř nad síly porotců, byť svoji činnost vykonávají nezištně a se zaujetím pro věc samu.

Avšak zpět k soutěži. Další věcí je, že ne všechny na webu kreativní municipality se do ní hlásí, nepovažují soutěžení za podstatné, na druhé straně ani deset podobných projektů by nedokázalo přimět určitou část obcí k plnohodnotnému vstupu na web.

Některé obce stále ještě parazitují v rámci zprostředkovaných sdělení (prezentace mikroregionů, zájmových sdružení).

Potěšující je, že města a obce patřící k nadprůměru webového sdělování (Česká Lípa, Bohumín, Jihlava) prosazují se zároveň v kategorii hodnotící nejlepší elektronickou službu.

Celkově se musí ještě mnoho změnit – vždyť u kolika obcí je dosud na jejich webových stránkách obtížné zjistit nejen, kdo je jejich starostou, ale dokonce, kolik mají obyvatel!

Mnohé je záležitost generační, mnohé je výsledkem malé odvahy pohlédnout i za vlastní humna.

I když, býti starostou malé obce není žádná velká výhra. Když jsem byl pozdě večer unaven hodnocením, vracel jsem se na stránky obce Nečtiny. Hra Starostou na zkoušku, v kontextu toho, co už o municipálním světě vím, dostupná na úvodní straně, mne vždycky postavila na nohy. Doporučuji.

Text: Jiří Chum



 

vytisknout  e-mailem