Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Premiér a ministr vnitra vyjednali více peněz na platy pro policisty a hasiče

Premiéru Bohuslavu Sobotkovi se spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem podařilo vyjednat větší zvýšení platů pro policisty a hasiče. Uvedli to dnes, 23. září 2014, na tiskové konferenci. Kromě 3,5% zvýšení, kterého se policisté a hasiči dočkají spolu s ostatními státními zaměstnanci od listopadu 2014, získají do tarifů další 1,5 % od ledna příštího roku.  

Jde o další krok, jímž vláda Bohuslava Sobotky napravuje krok Nečasovy vlády, která v roce 2010 vzala bezpečnostním sborům 10 % platu. „Jsem rád, že se vládě podařilo změnit politiku předchozích vlád a po osmi letech konečně platy státních zaměstnanců rostou. Pro hasiče a policisty mám dobré zprávy, protože pro ně se nám podařilo vyjednat ještě větší zvýšení platů,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.  Milan Chovanec zopakoval, že ve skutečnosti nejde o zvýšení platů, ale pouze o spravedlivé vrácení toho, co bylo sebráno. „Vysíláme policistům i hasičům jasný vzkaz. Vláda na vás nezapomíná a váží si vaší práce. Vracíme 5 %, takže i s předchozími dvěma vrácenými procenty stále ještě dlužíme oběma sborům 3 %. Máme ambici postupně vrátit celých 10 %,“ vysvětlil Milan Chovanec s tím, že do budoucna by se chtěl také zaměřit na nárůst prostředků na nutné investice do obou sborů.
 
Stabilizace bezpečnostních sborů
Policejní prezident plk. Tomáš Tuhý spolu s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru brig. gen. Drahoslavem Rybou nárůst platů přivítali a poděkovali premiérovi i ministru vnitra za jejich kroky. „Je to pozitivní signál pro policisty, který vypovídá o tom, jak vláda bezpečnostní sbory vnímá. Snížení základů platů policistů o deset procent byl razantní krok, který přivedl mnoho našich lidí do problémů. Jsem rád, že se to současné vládě podařilo napravit,“ řekl policejní prezident a dodal, že kromě platů ho také těší příslib větších investic, které policii umožní začít za 500 mil. Kč nakupovat např. tolik potřebná nová vozidla. V podobném duchu mluvil také brig. gen. Drahoslav Ryba. „Za této vlády konečně nastal zlom v nahlížení státu na bezpečnostní sbory. Vítám to, protože i v souvislosti s aktuálními sesuvy půdy po deštích na Moravě je vidět, jak je práce hasičů náročná. Proto je nutné investovat nejen do platů, ale také do zázemí či techniky,“ připomněl Ryba, podle kterého bude jen během příštího roku dokončeno pět nových hasičských stanic a další dvě se stavět začnou.
 
Zvýšení platů o 3,5 % a od ledna 2015 o dalších 1,5 % potěšilo také odbory. Předseda Nezávislého odborového svazu policie pplk. Milan Štěpánek i předseda Odborového svazu hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter na tiskové konferenci poděkovali za vstřícný krok i za to, že premiér i ministr vnitra plní své sliby.
 
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem