Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Premiér a ministr vnitra navštívili krajany přesídlené z Ukrajiny

Dnes, ve středu 1. dubna 2015, navštívil předseda vlády Bohuslav Sobotka spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem areál hotelu Vltava v Červené nad Vltavou. V hotelu je v tuto chvíli ubytováno 83 krajanů, kteří využili programu českého státu na snadnější přesídlení příslušníků českých menšin v zahraničí. Oba členové vlády se během diskuse s krajany zajímali, jak se jim po příjezdu do Česka daří.  

Účelem návštěvy bylo seznámit se se situací krajanů a podpořit jejich snahy o co nejrychlejší integraci do české společnosti. Všichni občané, kterým vláda s přesídlením pomohla, mají kompletní asistenci českého státu „Jsem velmi rád, že vláda našla cestu, jak našim krajanům na Ukrajině v těžkých chvílích, spojených s ozbrojeným konfliktem pomoci. Všichni občané, kterým vláda s přesídlením pomohla, mají kompletní asistenci českého státu a postupně se začleňují do běžného života,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.
 
Kromě dočasného ubytování stát krajanům ve spolupráci s Arcidiecézní charitou Praha pomáhá např. s hledáním práce i vlastního bydlení. Kromě toho absolvují krajané množství kurzů, které jim pomohou ke snadnější integraci. „V tuto chvíli připravujeme přesídlení dalších přibližně 55 krajanů do České republiky. Dnes jsme se chtěli hlavně podívat, jak zařazování krajanů do společnosti pokračuje a v jakém prostředí zde žijí. Přesvědčil jsme se, že se u nás krajanům daří dobře a že mají zájem se co nejrychleji integrovat. V tom je maximálně podporujeme,“ doplnil ministr vnitra Milan Chovanec.
 
V rámci programu přesídlení krajanů získalo zatím povolení k trvalému pobytu 135 občanů. Do České republiky v průběhu března přicestovalo 85, z nich dva už hotel opustili a našli si ubytování i zaměstnání. Osm dětí v současnosti navštěvuje základní školu v Milevsku.
 
Programem vláda reagovala na informace od krajanů z Ukrajiny, kteří v průběhu minulého roku začali s ohledem na situaci v regionu projevovat zájem o přesídlení do vlasti svých předků. Vláda se přihlásila k tomu, že krajanům, tedy cizincům s českým původem žijícím v zahraničí, nabídne pomocnou ruku, ať žijí kdekoliv. V lednu 2015 proto ministři vyčlenili na přesídlení krajanů 66 milionů korun.
  
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations 
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem