Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pracovníci a zdroje k podpoře operačních programů

Konzultace 

Česko prochází obdobím schvalování prvních operačních programů. V období 2007 až 2013 se očekává, že určená ministerstva, hlavní město a regionální rady regionů soudržnosti budou administrovat a Ministerstvo financí certifikovat zdroje EU v přibližné výši 26,6 miliard €, tedy zhruba 744,8 miliard korun.

V rámci sdílené odpovědnosti Evropské unie a České republiky za řádnou správu a řízení těchto operačních programů musí být procesy řízení rizik a související procesy vnitřní kontroly trvale vyhodnocovány. K plnění uvedeného závazku je Česká republika povinna vytvořit a udržovat auditní systémy, které budou disponovat dostatkem pracovníků a zdrojů, aby mohly zajistit trvalé a systematické hodnocení procesů řízení rizik a vnitřních kontrolních mechanismů provozovaných v odpovědnosti managementu implementačních struktur operačních programů. Podle nově přijatých přímo použitelných aktů práva Evropských společenství musí být auditní funkce vykonávána plně v souladu s mezinárodně uznanými standardy. To znamená, že implementační struktura operačních programů musí umožnit její nezávislé postavení a zaručit ředitelům auditního orgánu a pověřeným auditním subjektům neomezený přístup k vrcholovému managementu a orgánům vedení, které jsou schopny zajistit, aby auditní systémy mohly plnit svou objektivně ujišťovací funkci s odpovídající funkční nezávislostí. Do organizační struktury auditní funkce patří Ministerstvo financí jako ústřední orgán státní správy pro finanční řízení a kontrolu (resp. Centrální harmonizační jednotka jako auditní orgán), a útvary interního auditu výše uvedených řídících orgánů operačních programů jako subjekty pověřené auditním orgánem k provádění auditů. Tento centralizovaný systém interního auditu veřejné správy České republiky, ustavený a provozovaný v odpovědnosti vlády ČR respektive příslušných ministrů a předsedů regionálních rad regionů soudržnosti bude zajišťovat audity za účelem ověření účinného fungování řídicích a kontrolních systémů operačního programu a audity operací na vhodném vzorku pro ověření vykázaných výdajů včetně příslušných zpravodajských povinností s tím spojených. Průběžné monitorování řídících a kontrolních procesů, které má zajistit včasné odhalení, pochopení a správné řízení významných rizikových faktorů a odpovídající spolehlivost fungování zavedených a udržovaných kontrolních mechanismů je v tomto smyslu nezbytnou podmínkou pro řádnou správu a ochranu poskytovaných zahraničních i národních veřejných zdrojů pro naplnění cílů realizovaných ve sdílené odpovědnosti Evropské komise a vlády České republiky.

Vedoucí a ostatní výkonní pracovníci řídících orgánů, certifikačního orgánu a auditních systémů budou muset při plnění těchto náročných cílů a z nich se odvíjejících úkolů prokázat profesní zdatnost. Náročné požadavky na odbornou péči zajišťovaných prací, vycházející z všeobecně přijímané mezinárodní dobré praxe, etických principů a nejlepších postupů vyžadují dobře vyškolené a vycvičené nejen jednotlivce, ale i celé týmy.

Ministerstvo financí ve spolupráci s poradenskou společností Ernst & Young, která zvítězila ve veřejné soutěži na odbornou asistenci, připravilo desetiměsíční seriál devíti výcvikových programů v hodnotě 284,5 tisíc € (kolem 8 milionů Kč). Tyto výcvikové programy jsou plně financovány ze zdrojů Evropské unie v rámci přechodového nástroje Transition Facility 2005 – twinningový projekt č. CZ/2005/IB/FI/01 „Posílení systému vnitřní finanční kontroly ve veřejné správě ČR“.

Na této přípravě a řízení celého výcvikového procesu se vedle Centrální harmonizační jednotky pro finanční kontrolu, Centra pro zahraniční pomoc a Centrální finanční a kontraktační jednotky tohoto ministerstva podílí i meziresortní skupina odborníků složená ze zástupců Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, hlavního města Prahy a Středočeského kraje. Realizace projektu, který poskytuje jedinečnou příležitost vedoucím pracovníkům a specialistům nově budovaných implementačních struktur sektorových a regionálních operačních programů a auditních systémů účastnit se tohoto výcvikového procesu, vstupuje v současném období do své druhé poloviny. Podle dosud zaznamenaných výsledků, které svědčí o vzrůstajícím zájmu cílových skupin, se očekává, že celým výcvikovým procesem projde kolem 180 účastníků výše uvedených profesí. Ti nejlepší vytvoří potenciál školitelů pro postupně doplňovaný personál implementačních struktur a auditních systémů operačních programů. V rámci devíti výcvikových programů, z nichž do současné doby bylo ukončeno šest, je využíván komunikační nástroj Ernst & Young online eRoom k rychlému předávání a sdílení informací. Tento postup umožňuje řídícím orgánům, jejich zprostředkujícím subjektům, certifikačnímu orgánu, auditnímu orgánu a pověřeným auditním subjektům, zpřístupnit zpracovávané dokumenty k samostatné odborné přípravě všem svým pracovníkům. Na seminární část navazuje celkem deset cvičných akcí u ministerstva financí, dotčených ministerstev a u Regionální rady regionu soudržnosti NUTS II Střední Čechy (jako pozorovatelům nabídnuta účast zástupcům z ostatních regionálních rad regionů soudržnosti). Tyto týmové aktivity, organizované pod odborným vedením školitelů Ernst &, Young, budou zaměřeny na procvičení znalostí získaných v první části realizovaného projektu a na zdokonalení účastníků v dovednostech při používání metod a postupů jednak při administrativním a finančním ověřování realizovaných operací v manažerské odpovědnosti včetně inspekcí u příjemců na místě, a jednak v používání auditorských technik při auditech manažerských systémů a při testech věcné správnosti vhodného vzorku operací a souvisejících transakcí.

Úplný text je v časopise Veřejná správa č. 2/2008.

JUDr. Ivana Nováková, JUDr. Josef Včelák, Ministerstvo financí ČR

vytisknout  e-mailem