Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Povinnost vést evidenci

Konzultace 


 

Pokud občan cizí národnosti vykonává určité práce na základě živnostenského listu, musí jeho zaměstnavatel podle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, plnit řadu povinností. Podle § 98 písm. a) zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti ve znění pozdějších předpisů, dále jen „zákon o zaměstnanosti“, povolení k zaměstnání se nevyžaduje k zaměstnání cizince s povoleným trvalým pobytem.

Zaměstnavatel je povinen podle § 102 odst.2 zákona o zaměstnanosti vést mj. evidenci všech cizinců, které zaměstnává. Evidence musí obsahovat tyto údaje: identifikační údaje cizince, adresu v zemi trvalého pobytu a adresu pro doručování zásilek, číslo cestovního dokladu a název orgánu, který jej vydal, druh práce, místo výkonu práce a dobu, po kterou by mělo být zaměstnání vykonáváno a dále pohlaví těchto fyzických osob, zařazení podle odvětvové (oborové) klasifikace ekonomických činností, nejvyšší dosažené vzdělání, vzdělání požadované pro výkon povolání a den nástupu a den skončení zaměstnání. Podle § 102 odst. 3 tyto údaje vedené v evidenci zaměstnavatele lze sdělovat, jen dají-li k tomu tyto osoby písemný souhlas, nebo v případech, kdy tak stanoví zvláštní zákon nebo mezinárodní smlouva, k jejíž ratifikaci dal Parlament souhlas a jíž je Česká republika vázána.

Informování úřadů práce

Nastoupí-li do zaměstnání cizinec uvedený v § 98 písm. a), u něhož se nevyžaduje povolení k zaměstnání, je zaměstnavatel povinen o této skutečnosti písemně informovat příslušný úřad práce nejpozději v den nástupu této osoby k výkonu práce. Písemná informace obsahuje údaje vedené v evidenci, kterou je zaměstnavatel povinen vést podle § 102 odst. 2 (§ 87 zákona o zaměstnanosti). Místní příslušnost úřadu práce se řídí místem, ve kterém je nebo má být zaměstnání vykonáváno ( § 7 odst. 3).

Podle § 140 odst. 2 písm. d) zákona o zaměstnanosti se právnická osoba dopustí správního deliktu tím, že neplní oznamovací povinnosti podle tohoto zákona nebo nevede evidence v tomto zákoně stanovené, za který jí může být úřadem práce uložena pokuta do pěti set tisíc korun.

Text: Mgr. Olga Bičáková, Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, v. v. i. Praha

vytisknout  e-mailem