Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Poslanecká sněmovna dnes schválila zavedení tzv. ZELENÝCH KARET

Poslanecká sněmovna dnes 22. srpna 2008 schválila vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o zaměstnanosti a některé další zákony. Zásadní změny se promítly v souvislosti se zavedením tzv. ZELENÝCH KARET do zákona o pobytu cizinců. 

Jednou ze zásadních otázek řešených změnou legislativy je vytvoření právního prostředí pro aplikaci karet. Cílem je umožnit zaměstnavatelům získat kvalifikované pracovníky ze zahraničí (mimo zemí EU), kterých je v České republice nedostatek.

Model ZELENÝCH KARET vznikl v gesci tří resortů - Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva vnitra a Ministerstva práce a sociálních věcí. ZELENÁ KARTA je duálním dokladem, který je jednak povolením k dlouhodobému pobytu na území České republiky a současně osvědčením o oprávnění vykonávat zde zaměstnání. Výrazným způsobem se zjednodušuje proces vydávání těchto dokladů tím, že je vedeno pouze jedno řízení a současně se podstatně zkracuje i trvání tohoto procesu (1 měsíc od doručení žádosti rozhodujícímu úřadu). Žádosti budou cizinci podávat na zastupitelských úřadech České republiky v zahraničí. Výjimky, kdy bude možno podat žádost na území stanoví zákon.

Model ZELENÝCH KARET zjednodušuje podmínky pro zaměstnávání kvalifikovaných zahraničních pracovníků a snížením administrativní zátěže umožňuje zaměstnavatelům získat pracovní sílu co nejrychleji. Zcela zásadní role v realizační fázi přísluší Ministerstvu vnitra, které bude karty vydávat v úzké spolupráci s dalšími resorty a úřady. Platnost karty bude maximálně tříletá (u vysoce kvalifikovaných) s možností dalšího prodloužení. Výjimka bude platit u nekvalifikovaných, kterým bude vydávána na maximálně 2 roky bez možnosti prodloužení.
 

Charakteristika modelu "Zelené karty"

  • Je prioritně zaměřen na vysoce kvalifikované pracovníky s ukončeným vysokoškolským či nižším vzděláním, ale umožňuje získávat i nekvalifikované pracovníky, jsou-li potřební, avšak těmto lze udělit zelenou kartu s platností jen na dva roky bez možnosti prodloužení platnosti.

  • Cílem je flexibilní nábor odborníků ze zahraničí a snížení administrativní zátěže na straně zaměstnavatele i cizince.

  • Model vychází primárně z potřeb podnikatelských subjektů; v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí bude  vytvořen informační systém - databáze volných pracovních míst obsaditelných zelenou kartou. Databáze bude volně přístupná na webových stránkách MPSV, resp. i dalších.

  • Cizinci budou žádosti o zelenou kartu podávat na ZÚ ČR v zahraničí, a to na konkrétní pracovní místa uvedená v databázi.

  • V celé realizační fázi budou výrazně akcentovány prvky ochrany bezpečnosti, veřejného pořádku a veřejného zdraví; obligatorním opatřením v případě porušení právních předpisů držitelem karty je zrušení platnosti karty a vycestování cizince z území.

  • Seznam států, jejichž občané budou moci žádat o zelené karty, bude stanoven vyhláškou MV (v současné době MV připravuje vyhlášku, která stanoví seznam zemí).

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


22. srpna 2008

vytisknout  e-mailem