Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Portál občana zásadně rozšiřuje služby. Nově umožňuje využívat informace z registru řidičů

Stav bodového konta řidiče, detaily k řidičskému oprávnění nebo přehled o končící platnosti řidičáku – do Portálu občana se dnešním dnem připojuje registr řidičů. Opět se tak rozrůstá množství služeb státu, které lidé mohou prostřednictvím eObčanky využívat online, aniž by museli na úřad nebo Czech POINT. Na Portál je nově napojený také živnostenský rejstřík. 

Portál občana potvrzuje svou klíčovou roli mezi projekty elektronizace státní správy. Od 12. února 2019 mohou lidé přes Portál občana nově zjišťovat služby centrálního registru řidičů, online tak mohou např. nahlédnout do svého bodového konta řidiče. Službu zajistilo Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Ministerstvem dopravy.

Nedávno jsme na Portál napojili katastr nemovitostí, před pár dny živnostenský rejstřík a dnes registr řidičů. Děláme vše proto, aby lidé nalezli veškeré služby, které od úřadů potřebují, na jednom místě,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že snahou Ministerstva vnitra je, aby se do Portálu občana zapojovaly další úřady, kraje i menší obce. „Napojením registru řidičů nekončíme, naopak. Připravujeme napojení registru zbraní nebo zobrazení informací o vozidlech,“ dodal Jan Hamáček.

Od spuštění portálu před sedmi měsíci se tak stále rozrůstá počet služeb státu, které Portál občana nabízí. Dnešní připojení Ministerstva dopravy s centrálním registrem řidičů je tak logickým pokračování v dalším rozvoji. „Každý řidič si může pohodlně zjistit stav svého bodového konta a datum poslední změny. Portál také ukáže platnost řidičského průkazu nebo průkazu profesní způsobilostí řidiče. Do budoucna chceme upozorňovat na body za přestupky nebo končící platnost průkazů aktivně prostřednictvím datové schránky, textové zprávy nebo e-mailu, pokud o to občan požádá," říká ministr dopravy Dan Ťok.


Služby pro podnikatele
Ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu jsme už na konci ledna umožnili nahlížet do živnostenského rejstříku. V něm vedené údaje si tak mohou prohlédnout lidé, kteří jsou či v minulosti byli podnikateli. Je tedy možné zobrazit údaje o uživateli – zda je podnikatel, odpovědný zástupce, statutární orgán – i  další detaily včetně historie.

K Portálu občana se lidé mohou jednoduše přihlásit například pomocí eObčanky na webových stránkách veřejné správy gov.cz. Díky tomu si mohou již nyní vyřídit mnoho úředních povinností z domova.


 
Klára Pěknicová
pověřená řízením odboru tisku a PR

vytisknout  e-mailem