Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podpora Transevropské dopravní sítě

Evropská unie 

PlavbaPlavba

Evropská komise předložila návrhy na financování projektů Transevropské dopravní sítě (TEN-T) pro období 2007–2013. Při výběru projektů dala přednost přeshraničním projektům a vnitrozemské vodní dopravě a železnici. Na základě čtyř výzev k předložení návrhů obdržela Komise 221 návrhů projektů. Požadovaná podpora ve výši více než 11,5 miliardy EUR vysoko převýšila rozpočet 5,1 miliardy EUR, který má Společenství k dispozici.

Výběrem projektů Komise zřetelně vyjadřuje cíl zaměřit dostupnou podporu v nejvyšší možné míře na nejdůležitější přeshraniční úseky. To dokazuje i celkový podíl činností a studií týkajících se přeshraničních úseků, který činí 56 % z celkových finančních prostředků.

Vybrané projekty rovněž splňují hlediska udržitelného rozvoje dopravy. Komise navrhuje, aby byly co možná nejvíce financovány projekty v oblasti vnitrozemských vodních cest. Prostředky přidělené na tyto projekty celkově představují 11,5 % všech finančních zdrojů, které jsou k dispozici pro 30 prioritních projektů, zatímco na železnice připadá 74,2 procenta.

Mezi projekty, které získají značnou podporu, patří vysokorychlostní trať mezi Lisabonem a Madridem, železniční osa Rail Baltica, studie trati mezi Slovinskem a Itálií, pevné železniční a silniční propojení Fehmarn Belt, transalpské železniční uzly Brenner a Mont Cenis, vnitrozemská vodní cesta Seina-Šelda a rozvoj Dunaje. Kromě toho vybrala Komise návrhy z oblasti Evropského systému řízení železničního provozu, inteligentního dopravního systému a uspořádání letového provozu.

Mimo víceletý program vybrala Komise také několik projektů pro roční program TEN-T na rok 2007. Jeho prostřednictvím může být víceletý program doplněn o vysoký stupeň flexibility a splňovat nové potřeby. U ročního programu celková požadovaná podpora ve výši 945 milionů EUR výrazně přesáhla 112 milionů EUR, které jsou k dispozici v rozpočtu Společenství.

-iEK-

vytisknout  e-mailem