Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Plán nového uspořádání České pošty. Její pobočková síť bude samostatným podnikem

Pobočková síť České pošty jako samostatný státní podnik. To je směr, kterým by se měla dále ubírat Česká pošta. Změna přinese efektivnější fungování společnosti a umožní transparentně proplácet náklady za služby, které pošta vykonává ze zákona pro stát. Návrh nového organizačního uspořádání nyní posoudí pracovní komise. 

Českou poštu čeká změna ekonomického a legislativního uspořádání. Podle návrhu, který dnes, 21. května 2021, představil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) společně s generálním ředitelem České pošty Romanem Knapem, dojde k rozdělení České pošty na dva samostatné státní podniky. Samostatným subjektem se stane pobočková síť, a to včetně nemovitého majetku a jejích zaměstnanců.

Hlavním důvodem změn je způsob úhrady nákladů na takzvanou univerzální službu, tedy takové služby, které si objednává u pošty stát. Tato část je pro poštu ztrátová, náklady ji ale nejsou dostatečně kompenzovány. Kvůli probíhající notifikaci u Evropské komise obdržela Česká pošta kompenzaci nákladů naposledy  za rok 2017, a ztrátu tak musí financovat sama. Nové uspořádání je pak efektivní cestou, jak náklady transparentně proplatit.„Síť poboček České pošty je unikátní a dobře víme, že činnost pošty je zejména v menších městech a obcích klíčová. Proto ji chceme zachovat. Není ale možné, aby na to pošta sama doplácela,“ sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že změna v žádném případě neznamená rušení poboček nebo propouštění zaměstnanců. „To je zásadní zpráva pro všechny občany a především pro všechny pošťáky v této složité době,“ dodal ministr vnitra.

Nové uspořádání umožní České poště soustředit se na své klíčové úkoly, jako je logistika nebo doručování zásilek. Nový subjekt pak bude mít zase větší volnost v komerčním využití pobočkové sítě. „Je to efektivní model, který je výhodný pro všechny, inspirací nám bylo organizační uspořádání pošty ve Velké Británii. Slibujeme si, že se Česká pošta stane silným hráčem a každý rok budeme končit v zisku,“ uvedl generální ředitel České pošty Roman Knap.

Návrhem se nyní bude zabývat pracovní komise složená ze zástupců Ministerstva vnitra, Ministerstva průmyslu a obchodu, České pošty a dalších přizvaných odborníků.


Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem