Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Parlament schválil novelu volebního zákona

Senát schválil nová pravidla pro výpočet výsledků voleb do Poslanecké sněmovny. Novela volebního zákona prošla ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou a zachovává 14 volebních krajů. Na přípravě zákona se podílelo také Ministerstvo vnitra. 

Senát dnes, 29. dubna 2021, schválil novelu volebního zákona. Ta vyplňuje mezeru, která ve volebním zákoně vznikla poté, co jeho část zrušil Ústavní soud.
Jsem rád, že se obě komory Parlamentu ve velmi krátkém čase dokázaly dohodnout na kompromisu. Výsledky hlasování tak bude možné převést na mandáty podle jasného postupu. Chci všem zákonodárcům poděkovat za konstruktivní přístup, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

Novela stanoví nová pravidla pro přepočet hlasů na mandáty, která v duchu nálezu Ústavního soudu lépe ctí zásady poměrného volebního systému. Nově je také stanovena hranice pro vstup koalic do Sněmovny. Koalice o dvou subjektech budou muset získat 8 % platných hlasů, ty větší pak 11 % platných hlasů.

Voliči a členové okrskových volebních komisí však ve volebních místnostech změnu nepocítí. Pravidla hlasování a sčítání hlasů komisemi zůstávají stejná. Změny dopadají hlavně na Český statistický úřad, který bude výsledky hlasování zpracovávat podle nových pravidel. „Pro voliče a volební orgány je schválení novely volebního zákona dobrou zprávou, protože konání podzimních voleb není ohroženo mezerou v zákoně,“ dodal Jan Hamáček. Novelu volebního zákona nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Přepočet na mandáty
Rozdělení mandátů probíhá ve dvou kolech (skrutiniích). Nejdříve se pomocí tzv. Imperialiho kvóty rozdělí mandáty ve 14 volebních krajích. Mandáty, které se nepodaří takto rozdělit, se pak na celostátní úrovni přidělují pomocí tzv. Hagenbach-Bischoffovy kvóty. To, kdo obsadí mandát z druhého skrutinia, se určí podle toho, v kterých krajích strana vykázala nejvyšší zbytky dělení. Tzn. postupně v těch krajích, kde straně zůstalo nejvíce hlasů, které nevedly k zisku mandátu v prvním skrutiniu. Obsazení mandátu konkrétní kandidátem je pak závislé na kandidátní listině dané strany v příslušném kraji.

Informace k volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jsou k dispozici na webových stránkách ministerstva.




Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem