Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pakt primátorů

Evropská unie 

Evropská komise zahájila 29. ledna činnost Paktu primátorů, v jehož rámci se občané zapojují do boje proti globálnímu oteplování. Zahájení předcházely neformální konzultace s velkým počtem evropských měst, jejichž primátoři zahájí činnost paktu spolu s Komisí. Pakt se skládá z formálního závazku členských měst překročit cíle EU týkající se snížení emisí CO2 na základě energetické účinnosti a užíváním energie z obnovitelných zdrojů. Předběžnou podporu paktu vyjádřilo již téměř 100 evropských měst, včetně 15 hlavních měst.

Pakt primátorů je iniciativou orientovanou na výsledky, které mají měřitelnou podobu, a soustředí se na konkrétní projekty. Města a regiony přistupující k paktu se formálně zaváží ke snížení emisí CO2 o více než 20 % do roku 2020 a za tímto účelem vypracují akční plány udržitelné energie. Občany budou o výsledcích, kterých jejich města dosáhla, informovat pravidelné zprávy, jež mohou být monitorovány třetí stranou.

Komise pomocí systému „referenčních kritérií vynikajících vlastností“ pomůže městům náležícím k paktu, aby měla k dispozici nejlepší postupy z celého světa z oblasti udržitelné energie. Komise má též v úmyslu vyjednat podmínky zapojení dalších hlavních zainteresovaných stran paktu. Sekretariát paktu, financovaný z programu Inteligentní energie – Evropa, ulehčí úkoly monitorování, vytváření sítí a propagaci této nové výzvy.

Navržený text paktu je výsledkem neformálních konzultací s celou řadou měst po celé Evropě. Předběžný zájem o pakt vyjádřilo již 100 evropských měst, včetně 15 hlavních měst. Zvolení delegáti z Londýna, Helsink, Rigy, Berlína, Bonnu, Milána, Benátek, Nantes, Lublaně a dalších měst se zúčastnili zahájení projektu společně s komisařem Piebalgsem a předsedou výboru regionů Michelem Delebarrem.

Zdroj: Evropská komise

vytisknout  e-mailem