Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Originalita webů měst a obcí: Zúčastněte se soutěže

Redakce časopisu Veřejná správa vyhlašuje druhý ročník soutěže Parádní web, do které můžete během letních měsíců, nejpozději do 31. srpna, přihlásit svůj web.
 
Soutěžit se bude ve třech kategoriích: obce, obce s pověřeným obecním úřadem a obce s rozšířenou působností. Hodnocení provede odborná porota na základě kritérií rozsahu informací o veřejné správě, přehlednosti stránek, originálního a funkčního designu, aktuálního dění a dostatečné komunikace s občany obce. Na podzim budou pak vybrány webové stránky, které obdrží právo umístit si na web ikonku Parádní web 2013, z nich bude potom vyhlášen vítěz každé kategorie. Cenu veřejnosti získá vítěz na základě souběžně probíhajícího hlasování ve Webparádě.
 

Obecní videa vpřed!

Letošní ročník má také jednu zajímavou obměnu. Na řadě webových stránek samospráv se poslední dobou stává fenoménem multimediální obsah, objevují se videa, zachycující místní dění. Ve spolupráci s představiteli obce Čížkov (vítězná obec Webparády z minulého roku) jsme se rozhodli ocenit nejoriginálnější obecní video, které zachytí některý z okamžiků vaší vesnice. Vyberte tedy ten nejvíce poutavý videozáznam a zašlete nám na něj odkaz. Na závěr soutěže proběhne i přehlídka obecních videí, která se uskuteční v obci Čížkov. Těšíme se na vaše tipy na webové stránky, videa či odezvu na ivana.jungova@mvcr.cz  a jiri.chum@mvcr.cz.
 

Ohlédnutí za Webparádou

Obce soutěží již tři měsíce, udělejme si tedy krátké předprázdninové hodnocení. V letošní Webparádě se zatím objevilo devět obcí (Batňovice, Cotkytle, Choteč,
mapa webparada.jpgmapa webparada.jpg
Jince, Knínice u Boskovic, Křtiny, Suchdol nad Odrou, Václavovice a Zákolany). Virtuálně jsme se tak zastavili v pěti krajích (Jihomoravském, Královéhradeckém, Moravskoslezském, Středočeském a v Pardubickém). V Čechách jsme se tak přesunuli od Jestřebích hor (Batňovice), přes Jičínskou pahorkatinu (Choteč), minuli jsme staroslavnou Budeč a údolí Zákolanského potoka (Zákolany) až jsme se ocitli v brdském údolí řeky Litavky (Jince). Obec Cotkytle má zvláštní nejen jméno, ale i umístění, rozkládá se totiž z obou stran podél historické česko-moravské zemské hranice. Když už jsme u historie, Václavovice se nacházejí na území bývalého Těšínského knížectví ve Slezku. Od Beskyd (Václavovice) jsme dále přesunuli přes Oderské vrchy (Suchdol nad Odrou), Malou Hanou v Boskovické brázdě (Knínice u Boskovic) až do Moravského krasu (Křtiny). Jedna zajímavost se váže i k obci Suchdol na Moravě, jejíž okrajová část katastru původně náležela ke slezské obci. Spokojeni tak mohou být Češi, Moravané i Slezané.
 
A abychom učinili za dost i rovným příležitostem, podívali jsme se na zastoupení žen v rozhodovacích orgánech obcí a městysů. Starostky naleznete ve třech obcích – Batňovice, Václavovice, Zákolany (Pozn.: Ještě nedávno působila starostka i v Chotči, ale tam došlo ke změně díky nově vypsaným volbám). Čistě mužské zastupitelstvo mají v Knínicích u Boskovic. Pouze jedna zastupitelka působí ve Křtinách, v Cotkytli a v Zákolanech. V Chotči ze sedmičlenného zastupitelstva jsou dvě ženy. V Batňovicích je poměr mužů a žen téměř vyrovnaný pět ku čtyřem. Z patnáctičlenného zastupitelstva zaujaly ženy čtyři pozice v Jincích, šest ve Václavovicích a sedm v Suchdole nad Odrou. A trocha statistiky na závěr. Nejméně obyvatel má Choteč (205), méně než 1 000 obyvatel žije v obcích Cotkytle (406), Zákolany (551), Batňovice (700) a městysech Křtiny (782) i Knínice u Boskovic (871). K větším sídlům nad 2 000 obyvatel pak patří Suchdol nad Odrou (2 585) a Jince (2 214). Na nejmenším katastrálním území se rozkládají Batňovice 4,47 km², oproti tomu největším územím disponuje Suchdol nad Odrou 22,99 km². Nejvýše položenou obcí je Cotkytle (nadmořská výška 618 m), nejníže se nacházejí Zákolany (nadmořská výška 235 m).
 
připravila Ivana Jungová

 

vytisknout  e-mailem