Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Opočno: BLUEINFO

Opočno navštíví každoročně velký počet turistů. Radnice se tedy rozhodla rozšířit nabídku nástrojů, pomocí kterých je možné získat informace o městě. Byl zvolen systém BLUEINFO umožňující zdarma stažení informací do mobilního telefonu. Ten se navíc ukázal být vhodným i pro komunikaci s občany. 

rozhraní BLUEINFO rozhraní BLUEINFO

Systém byl nainstalován v informačním centru, které se nachází v budově městského úřadu spolu s pobočkami VZP a České spořitelny. Na autobusové zastávce před touto budovou jsou dostupné informace o službě včetně návodu na její využití. Díky velkému počtu osob, které se v daném prostoru pohybují, se zvolené umístění osvědčilo. O BLUEINFO se návštěvníci města dozvědí také z billboardů při vjezdech do města, případně z článků v Opočenských novinách a z regionálních médií. Systém je propagován i na materiálech města, kde je zařazováno jeho logo a byl také představen na Dnech českých regionů v Bruselu. Pro město je uvedená služba přínosná zejména v tom, že rozšiřuje stávající způsoby informování jako jsou městský rozhlas, Opočenské noviny, internetové stránky a výlepové plochy. Jaké informace jsou rozesílány?

Jedná se o:

  •  týdenní kalendář akcí (vždy od pátku si uživatelé mohou stáhnout do mobilního kalendáře akce ve městě na příští týden, den před akcí jsou na ni upozorněni alarmem),
  • pozvánky na akce (1-2 dny před akcí obdrží uživatel pozvánku na akci ve formě obrázku),
  • turistické informace (v turistické sezóně je rozesílána mobilní java aplikace seznamující návštěvníky s městem a jeho památkami včetně kontaktů na služby ve městě a tipy na výlety do okolí).

Jak a kde systém BLUEINFO funguje?

zobrazení mapy zobrazení mapy

V místě označeném symbolem BLUEINFO zapne majitel telefonu funkci Bluetooth a vyčká na automatické oslovení, které mu na displeji mobilního telefonu zobrazí „Chcete přijmout data od ….?“. Svůj zájem potvrdí stiskem tlačítka „ANO“. Následně probíhá stahování audio souboru, které v závislosti na typu mobilního telefonu trvá přibližně čtyřicet sekund a je provázeno změnou ikonky Bluetooth na displeji telefonu nebo přímo animovaným obrázkem zobrazujícím průběh stahování. Během této doby uživatel vyčká na daném místě na dokončení stahování. Podle toho, jaký mobilní telefon vlastní, může soubor uložit nebo si jej přímo spustit. Tento systém funguje zcela automaticky, nepřetržitě a bezplatně.

Základní součástí BLUEINFO je vysílač, který zajišťuje rozesílání obsahů a komunikaci se serverem. Pro svou funkčnost potřebuje pouze napájení z elektrické sítě a v případě on-line verze ještě připojení k internetu. Vysílač by měl být umístěn v blízkosti zveřejněné reklamní nebo informační upoutávky. Čím je oslovený návštěvník blíže k vysílači, tím je rychlost stahování souborů do jeho mobilního telefonu ještě rychlejší.

Systém je možné využít například ke stažení jízdních řádů na zastávkách MHD či vizitek kterékoliv služby nebo obchodu, k rozesílání informací k divadelním a filmovým představením nebo sportovním událostem, případně i upozornění na aktuální nabídku menu v restauracích či akční ceny v obchodech.

V dnešní době, kdy technologii Bluetooth podporuje přibližně osmdesát procent mobilních telefonů na trhu, je systém BLUEINFO zárukou stále širšího uplatnění. Svědčí o tom narůstající zájem nejen turisticky zajímavých měst a destinací, ale i uživatelů, kteří oceňují, že se mohou ke staženému obsahu díky paměti telefonu kdykoliv vrátit.

Rodný kraj Františka Kupky stránky iniciativy Rodný kraj Františka Kupky

Již v pěti městech Královéhradeckého kraje mohou návštěvníci památkových objektů využít systém BLUEINFO. Po Opočně, kde možnost získat do svých mobilních telefonů informace o městě a jeho památkách existuje díky aktivitě občanského sdružení ABAKUS již od loňského roku, se začal systém využívat také v Hradci Králové, Novém Městě nad Metují, Jaroměři-Josefově a Potštejně. Další zavádění systému BLUEINFO je připravováno v projektu „Moderní pomocník pro návštěvníky Královéhradeckého kraje v Rodném kraji Františka Kupky“. Rodný kraj Františka Kupky je iniciativa, která si klade za cíl propagaci regionu prostřednictvím této významné osobnosti světového malířství. Kraj zahrnuje polskou obecWambierzyce a následující města a obce z České republiky – Česká Skalice, České Meziříčí, Deštné v Orlických horách, Dobruška, Jaroměř-Josefov, Ledce, Mokré, Náchod, Nové Město nad Metují, Očelice a Městec nad Dědinou, Olešnice v Orlických horách, Opočno, Podbřezí–Skalka, Pohoří, Přepychy, Ratibořice, Sedloňov, Semechnice, Trnov, Třebechovice pod Orebem, Voděrady a Vysoký Újezd. 

Text: Dalibor Štěpán ml., o. s. ABAKUS Opočno
Foto: archiv o. s. ABAKUS Opočno

vytisknout  e-mailem