Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

OECD pomáhá zefektivnit služby české veřejné správy

Vedení Ministerstva vnitra přivítalo představitele OECD. Společně zahájili projekt, na jehož konci Česká republika obdrží tzv. Public Governance Review, tedy přehled o stavu veřejné správy s doporučeními, jak ji zlepšit. 

Ministerstvo vnitra uspořádalo v úterý 29. března setkání vysokých představitelů OECD a české veřejné správy u příležitosti zahájení tvorby Přehledu o stavu veřejné správy. Hotový by měl být na jaře roku 2023. Součástí budou doporučení OECD, jak zlepšit fungování veřejné správy a na jaké reformy by se měla Česká republika v příštích letech zaměřit, aby zefektivnila poskytování služeb občanům a byla schopná čelit novým výzvám i krizím. Podobné přehledy, tzv. Public Governance Reviews, vytvořila OECD již pro mnoho členských států, například Slovensko, Maďarsko, Polsko, Estonsko, Slovinsko nebo Řecko.

Náměstek ministra vnitra Radek Kaňa ve svém úvodním projevu připomenul, proč je důležité věnovat pozornost veřejné správě: „V poslední době se ukazuje, jak správné fungování veřejné správy zásadním způsobem ovlivňuje schopnost České republiky vypořádat se s krizemi, kterým aktuálně čelí. Ať už se jedná o migrační krizi způsobenou válečnou agresí Ruska na Ukrajině, nebo krizi způsobenou pandemií covidu-19. Veřejná správa se při nich stala hlavním aktérem, a nesmíme proto zanedbávat snahy o její modernizaci.“ Přehled se z toho důvodu mimo jiné zaměří i na to, jak se poučit z nedávné pandemie.

Schůzky se účastnil i ministr pro legislativu Michal Šalomoun, náměstek ministra pro legislativu Karel Blaha, náměstek pro řízení sekce Legislativní rady vlády Jan Kněžínek, náměstek ministra pro evropské záležitosti Marek Havrda nebo velvyslanec Norského království v České republice Robert Kvile.

Přehled OECD je tvořen v rámci projektu financovaného z Fondů EHP 2014–2021, z programu Řádná správa věcí veřejných.

vytisknout  e-mailem