Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Od pondělí 21. června 2021 budou platit aktualizovaná pravidla pro vstup či návrat do České republiky

Opatření reflektuje chystané spuštění EU COVID certifikátu od 1. července 2021. 

Ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví

Občané EU+ budou moci do ČR při splnění všech epidemiologických podmínek přicestovat za jakýmkoliv účelem včetně turistiky. Pro ostatní země mimo EU+ zůstává v platnosti zákaz vstupu na území ČR, s výjimkou zelených zemí a vybraných kategorií v souladu s koordinovaným postupem EU.

Základní epidemiologická pravidla jsou nastavena v závislosti na riziku nákazy koronavirem v zemi, ve které daná osoba pobývala déle než 12 hodin v posledních 14 dnech. Kromě zelených zemí nadále platí pro vstup či pobyt v ČR povinnost testování. Výjimku z testování pak mají v případě oranžových a červených zemí některé očkované osoby či osoby, které covid-19 v posledních 180 dnech prodělaly. V případě cest z tmavě červených zemí pak povinnost podstoupení PCR testu po vstupu či návratu do ČR zůstává, avšak občané ČR či občané EU s vydaným potvrzením o přechodném či trvalém pobytu, kteří prodělali COVID-19 v EU nebo jsou plně očkovaní vakcínami EMA, mohou test podstoupit hned po příjezdu, nikoliv až pátý den ode dne vstupu. Pravidla pro cestování ze zemí s extrémním rizikem zůstávají stejná, tzn., platí povinnost absolvování testu před příjezdem a dvou testů a samoizolace po příjezdu.

Podmínky vstupu jsou popsána v níže uvedených schématech. První schéma popisuje pravidla pro občany ČR a cizince s pobytovým oprávněním vydaným Českou republikou, občany EU+ a cizince s povolením k dlouhodobému nebo trvalému pobytu v zemích EU+. Druhé schéma zobrazuje pravidla pro vstup ostatních cizinců.

  

Pravidla vstupu a návratu do ČR (účinnost od 1. července 2021)
- občané ČR a cizinci s pobytovým oprávněním vydaným Českou republikou
- občané EU+ a cizinci s povolením k dlouhodobému nebo trvalému pobytu v zemích EU+
Pravidla_vstupu_a_navratu_do_CR_pro_obcany_CR_a_rezidenty_od_1_cervence_2021_-_20210701v2.jpg

  
Pravidla vstupu a návratu do ČR (účinnost od 1. července 2021)
- občané třetích zemí, kteří nemají vydané pobytové oprávnění Českou republikou nebo nemají povolení k dlouhodobému nebo trvalému pobytu v jiné zemi EU+
- občané třetích zemí, kteří mají vydané krátkodobé vízum Českou republikou před 11. 5. 2020 a kteří mají vydané krátkodobé nebo dlouhodobé vízum v jiné zemi EU+
Pravidla_vstupu_a_navratu_do_CR_pro_cizince_z_3_zemi_od_1_cervence_2021_-_20210701v2.jpg

  


17. června 2021 (aktualizováno k 1. červenci 2021)

vytisknout  e-mailem