Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa č. 17 / 2010

Veřejná správa 17/2010Veřejná správa 17/2010
Nové číslo časopisu Veřejná správa mimo jiné přináší:

  • Rozhovor
    s Miroslavem Štěpánem, generálním ředitelem HZS ČR
    Spolupráce s obecními hasiči je bezproblémová
    Jan Kravčík
    Často se stává, že si nám dobrovolní hasiči stěžují na nedostatek techniky a že by ji měl stát pořizovat. Musím zdůraznit, že to ale možné není. Vede snad stát, respektive Policie České republiky diskuze s obecními policisty, zda jim přispěje na nové vozy? Nikoliv – obec si zřídila obecní policii, které také nakoupila auta a uniformy. 
     
  • Rozhovor
    s Monikou Homolkovou-Němečkovou, náměstkyní starosty SH ČMS
    Kdo zasahuje, má právo být chráněn
    Mgr. Ludmila Křížová
    Na komunální úrovni se při spolupráci samozřejmě nejedná jen o kraje, ale i o města či obce. Právě v menších obcích mají dobrovolní hasiči nejen dlouhodobou tradici, ale i hluboké kořeny a i v dnešní moderní době jsou pilířem společenského a kulturního dění.
       
  • Téma
    Mgr. Ingrid Matoušková, Ph.D.
    Jejich profesí je nasazovat své zdraví a životy ve prospěch nás všech. Přestože profesionální záchranáři mívají klamný dojem, že traumatizující zážitky ze své práce zvládají, jsou ohroženi stresem, stejně jako všichni ostatní. I u nich se jedná o přirozenou lidskou reakci na nenormální situaci. Jak přispět k tomu, aby se s traumatizujícími zážitky snáze vyrovnali?

    K psychologické službě u Hasičského záchranného sboru České republiky odpovídá plk. PhDr. Zuzana Vrbová
     
  • Mgr. Iva Vejmělková
    Trh s veřejnými zakázkami každým rokem roste a zvětšuje svůj objem, zatímco pravidla pro veřejné zadávání jakoby byla každým rokem komplikovanější a méně přehledná. Pro některé zadavatele je zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, doslova pastí. 
  • Evropská unie
    Řízení krizových situací očima občanů Unie
    Ing. Jiří Zukal
    Prevencí a přípravou na mimořádné události, k nimž patří zejména následky přírodních a průmyslových katastrof, se zabývají jak vlády členských zemí, tak Unie jako celek. Občané se shodují na nezbytnosti věnovat civilní ochraně ještě větší pozornost.
  • Technologie pro týmy záchranářů
    Také malé a střední podniky z České republiky se podílely na výzkumném projektu financovaném Evropskou unií a založeném na softwarových aplikacích, jež přispívají k záchraně lidských životů. Umožňují totiž záchranářským týmům na místech přírodních katastrof rychlejší a účinnější komunikaci a koordinaci.
     
  • Naděje má číslo 112
    Ing. Jiří Zukal
    Je nezbytné zavolat rychlou zdravotní záchrannou službu, hasiče nebo policii? Kdokoli se ve státech sedmadvacítky ocitne v tísni, může volat z pevné linky nebo z mobilu na společné bezplatné telefonní číslo.
  • Dobrá praxe
    Ing. Petr Faster
    V Moravskoslezském kraji byla v červnu dokončena výstavba Integrovaného bezpečnostního centra, které bude koncem letošního roku uvedeno do provozu. Cesta k jeho realizaci byla dlouhá. Počátky sahají do devadesátých let minulého století, kdy se zrodila myšlenka na spolupráci záchranných složek při řešení mimořádných událostí na území města Ostravy. 
  • Projekty
    Zdravé město – priority a zavedení energetického štítkování
    Ing. Mgr. Lucie Petříčková
    Zdravé město Kopřivnice zapojilo do mezinárodní kampaně Display. Jejím hlavním cílem je prostřednictvím jednoduchých a srozumitelných štítků informovat o energetické náročnosti veřejných budov a přimět tím širokou veřejnost k zamyšlení nad vlastní spotřebou energie a jejím dopadem na klimatické změny.
      
  • Příloha          
    Rozpočtový proces na příkladu Pardubického kraje; Novátorský nález Ústavního soudu
     

Foto na titulu archiv HZS ČR

 

 

vytisknout  e-mailem