Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa 14 / 2010

Vyško 15. července 2010 

Veřejná správa 14/2010Veřejná správa 14/2010

Nové číslo časopisu Veřejná správa (vychází 15. července 2010) mimo jiné přináší:

  • Rozhovor
    Cesty k modernímu městu
    Pavel Vondrys, starosta Strakonic
    Města se dožadují toho, aby stát finančně kompenzoval agendy, jež chce, abychom vykonávali. Vyjde třeba nová právní norma, ze které vyplývá povinnost doplnit ještě něco do agend, mnohdy s odvoláním na harmonizaci našich předpisů s evropským právem. V řadě případů se však ukáže, že tuzemská byrokracie se ráda odvolává na Brusel, i když se jedná o domácí legislativní tvorbu. Hodí se to na města – poraďte si s tím!
     
  • Konzultace
    Právo na informace opět posílilo
    JUDr. Petr Kolman, PhD.
    Žijeme v informační společnosti, v níž více než kdy jindy platí zásada, že informace jsou nad zlato. Ne nadarmo je právo na informace přímo právem ústavním, tedy právem té nejvyšší právní síly.

    Setkání vedoucích úřadů
    Ivo Bělonohý
    V malebných Hrotovicích na Třebíčsku se konalo XX. Valné shromáždění a jarní celostátní odborný seminář Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů České republiky. Konference se zúčastnilo 128 vedoucích úřadů, kromě tajemnic a tajemníků zde byli i zástupci 27 partnerských organizací z řad vzdělávacích institucí nebo obchodních společností a třináct významných hostů.
     
  • Evropská unie
    Budování spolehlivého partnerství
    Jiří Chum
    Cílem programu Interreg IVC je iniciovat a udržovat spolupráci mezi evropskými regiony. Každý z nich si vytváří vlastní koncepce a přijímá regionální rozvojové politiky. Efektivita se však může zlepšit výměnou zkušeností. Na několik praktických rad jsme se zeptali Michela Lamblina, programového ředitele Interreg IVC.

    Interreg IVC: Stavební kameny pro budoucnost
    Thorsten Kohlisch, Zornitsa Tsoneva, Agnieszka Kmiecik-Mikusek
    Program neinvestiční spolupráce mezi evropskými regiony a městy prostřednictvím širokého partnerství v Evropské unii. To je Interreg IVC. Společnou prací a vzájemným učením mohou regiony sdílet vyzkoušená řešení a přenášet je do vlastních podmínek, čímž zvýší účinnost regionální politiky, někdy dokonce celounijních rozvojových strategií.

    Řešení příměstské dopravy vlakotramvají
    Ing. Jan Dvořák
    Německé město Kassel je regionálním centrem pro severní část spolkové země Hesensko. V okolí města byl za účelem vytvoření systému integrované dopravy zřízen Severohesenský dopravní svaz (NVV). Tento dopravní svaz obsluhuje území s jedním milionem obyvatel. Vlastní provoz veřejné dopravy zajišťuje padesát převážně autobusových dopravců.
     
  • Dobrá praxe
    Interreg IVC: Kapitalizační projekty a operační programy
    Ing. Dagmar Vránová
    Do programu Meziregionální spolupráce známého pod zkratkou Interreg IVC bylo ve 3. výzvě předloženo pouze 29 projektů. Ve srovnání s předchozími výzvami, do nichž bylo přihlášeno téměř 500 projektů, se jedná o výrazný pokles. Čím byl způsoben?
     
  • Projekty
    Bude hlavním městem kultury Plzeň či Ostrava?
    Teresa Babková
    V roce 2015 se mezi takzvaná Evropská hlavní města kultury zařadí valonský Mons a jedno město z České republiky, které tak bude moci snáze představit své historické a kulturní dědictví i plány do budoucnosti občanům celé Evropy. Kromě toho, že se vítězné město stane turisticky atraktivnějším a obecně známějším, na svůj rozvoj obdrží také nemalé peníze z fondů Evropské unie.
     
  • Názor
    Státní správa a právní služby: chaotičnost a neorganizovanost?
    Mgr. Jana Adamcová
    Zamýšleli jste se, dámy a pánové, v poslední době podrobněji nad problémy aplikace práva ve vnitřním fungování státní správy? Přestože nemám právní vzdělání, cítím potřebu vyjádřit se k tomuto tématu jako dlouholetý zaměstnanec státní správy a „praktický uživatel“ právních služeb. Dovolím si věnovat detailnější pohled třem problémovým okruhům týkajícím se aplikace práva ve státní správě, které spolu úzce souvisí.
     
  • Příloha
    Aktuální otázky regionální politiky; Zásady urbánní politiky

 

vytisknout  e-mailem