Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa - obsah čísla 19

Číslo 19 vyšlo 18. září 2008. Zájemci o úplné znění textů si mohou čtrnáctideník Veřejná správa objednat na emailu verejna.sprava@moraviapress.cz  nebo faxu: 519 321 417. Objednávka ke stažení (xls, 16 kB).

 Nové číslo časopisu Veřejná správa mimo jiné přináší:

 

  • OSOBNOST
    Veřejná správa č. 19/2008Veřejná správa č. 19/2008

    Slovník se bude nadále rozšiřovat
    PhDr. Robert Ledvinka, vrchní ředitel sekce veřejné správy MV ČR
    V minulém čísle byl představen Slovník nejčastěji používaných pojmů ve veřejné správě, který byl uveden do provozu od září 2008. PhDr. Robert Ledvinka byl po dobu více než dvou let vedoucím autorského týmu odborníků z Institutu Praha a Ministerstva vnitra, kteří jej připravovali.
  • OSOBNOST
    Zákon by měl pardonovat ředitele škol
    Mgr. Ondřej Liška, ministr školství, mládeže a tělovýchovy
    Je nutné dbát o nezávoslost soudců
    JUDr. Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti
    Obrátili jsme se na ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ondřeje Lišku a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila s dotazy, zda budou iniciovat změnu zákona o střetu zájmů.
  • KONZULTACE
    Povinná výměna občanských průkazů v roce 2008
    JUDr. Zdeňka Tomášová, CSc., odbor správních činností, Ministerstvo vnitra
    V letošním roce probíhá poslední, v pořadí čtvrtá, etapa výměny občanských průkazů. První etapa výměny občanských průkazů bez strojově čitelných údajů za občanské průkazy se strojově čitelnými údaji byla zahájena v roce 2005. V letošním roce bude výměna občanských průkazů ukončena a bude se vztahovat na občanské průkazy vydané do 31.12.2003.
  • KONZULTACE
    Možnosti financování bezpečnostního výzkumu
    PhDr. Zdeněk Roll, CSc., Ministerstvo vnitra
    V červnu se z iniciativy ředitelky odboru vzdělávání a správy policejního školství Ministerstva vnitra JUDr. Heleny Tomkové uskutečnil seminář k problematice bezpečnostního výzkum v České republice a Evropské unii.
  • EVROPSKÁ UNIE
    V názorech občanů převažuje mírný optimismus
    Ing. Jiří Zukal, konzultant pro otázky EU

    Před několika týdny byly publikovány závěry průzkumu veřejného mínění, v němž se Generální ředitelství pro komunikaci Evropské komise zaměřilo na obecná očekávání občanů Unie ve vztahu k následujícímu roku, na názory na EU jako celek, na přínosy členství v EU a dále na názory na jednotlivé instituce Evropské unie. Druhou část výzkumu vyplnily názory na problematiku globalizace, na hodnoty, které Evropané vyznávají, a na otázku klimatických změn.   
  • EVROPSKÁ UNIE
    Spolupráce českých tajemníků s Lotyšskem
    Ing. Lubomír Šrámek, tajemník Městského úřadu Tábor

    Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů připravuje akce a studijní programy i v mezinárodním měřítku. Možná bude pro někoho překvapivé, že nejlepší spolupráce v této oblasti existuje s jednou z pobaltských zemí – Lotyšskem.   
  • DOBRÁ PRAXE
    Revitalizace Pekelského potoka u Zdislavic
    Ing. Tomáš Just, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, středisko Praha
     
    Obec Zdislavice u Vlašimi se připojila k obcím benešovského okresu, které se staly investory ekologicky orientovaných vodohospodářských staveb, podpořených Programem revitalizace říčních systémů Ministerstva životního prostředí České republiky.
  • DOBRÁ PRAXE
    Šance pro jižní Plzeňsko
    Ing. Michaela Šulcová

    Místní akční skupina Aktivios (MAS), charakterizující svoji činnost mottem „Šance pro jižní Plzeňsko“, byla založena na bázi místního partnerství v srpnu 2005. Její území je tvořeno správními územími 68 měst a obcí, které spadají do bývalého okresu Plzeň-jih. Obce jsou sdruženy do tří mikroregionů.
  • HERALDIKA
    Smolné Pece (Karlovarský kraj)  
  • PŘÍLOHY
    • Renaturace a revitalizace vodních toků: Nástroj ekologicky orientované protipovodňové ochrany; Ekologické rybníky

vytisknout  e-mailem