Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa - obsah čísla 15

Číslo 15 vyšlo 24. července 2008. Zájemci o úplné znění textů si mohou čtrnáctideník Veřejná správa objednat na emailu verejna.sprava@moraviapress.cz  nebo faxu: 519 321 417. Objednávka ke stažení (xls 16 kB).



Nové číslo časopisu Veřejná správa mimo jiné přináší:

Práce a setkávání
Přibývá mladých policistů
Dvanácté setkání ministra vnitra Ivana Langera, jeho náměstků Jaroslava Salivara a Zdeňka Zajíčka a policejního prezidenta Oldřicha Martinů se starosty, úředníky a policisty se uskutečnilo 20. května v Českých Budějovicích.

Osobnost
Obce by měly ke stanovení koeficientů přistupovat uváženě
Ludmila Křížová
K novým zákonným zmocněním, lhůtě pro vydání obecně závazných vyhlášek a dalším změnám, které novela zákona o dani z nemovitosti přináší jsme položili několik otázek JUDr. Aleně Holmes, ředitelce odboru 26 - Legislativa majetkových daní a poplatků Ministerstva financí České republiky.

Konzultace
Politika územního rozvoje České republiky 2008
Ing. arch. Martin Tunka, CSc., ředitel odboru územního plánování, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Ve druhém týdnu měsíce června bylo zahájeno veřejné připomínkové řízení k návrhu Politiky územního rozvoje České republiky, dokumentu, který podle stavebního zákona připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s kraji, ministerstvy a jinými ústředními správními úřady.

Konzultace
Sociální věci: Důvod stanovení dovolené a překážky na straně zaměstnavatele
Mgr. Olga Bičáková, Výzkumný ústav práce a sociálních věcí Praha
Obecně platí, že v případě překážek v práci na straně zaměstnavatele se postupuje podle ustanovení § 207 až 210 zákoníku práce. To znamená, že zaměstnavatel poskytuje po dobu překážek v práci svému zaměstnanci náhradu mzdy nebo platu ve výši šedesáti až sto procent průměrného výdělku.

Konzultace
Zavinění ve správním právu
Doc. JUDr. Pavel Mates CSc., VŠE Praha, ZČU Plzeň
Zavinění je instituce, která prochází v pravém slova smyslu celým právním řádem. Patří k těm, které nejsou legálně definovány a u nichž současně platí vzácná shoda, pokud jde o jejich pojetí doktrinální, odborné. Správní právo vlastní vymezení zavinění nepodává a využívá tu “společného majetku práva“.

Evropská unie
Po Slovinsku přebírá štafetu předsednictví Francie
Ing. Jiří Zukal, konzultant pro otázky EU, Praha
Počínaje červencem letošního roku převzala Francie po Slovinsku štafetu předsednictví v Radě Evropské unie. Znamená to, že pod její taktovkou se bude odvíjet v následujících šesti měsících politický a ekonomický vývoj nejvýznamnějšího světového integračního útvaru.

EUPAN: Evropská pracovní skupina pro veřejnou správu
JUDr. Marie Widemannová, sekce veřejné správy, Ministerstvo vnitra ČR
Vzájemná neformální spolupráce členských států Evropské unie, která je zaměřena na řízení správních úřadů a personální politiku, je realizována výstupy z tematických zadání, které jsou aktuální ve všech státech Evropské unie, a to s podporou Evropské komise a Evropským institutem pro veřejnou správu (EIPA) v Maastrichtu.

Konference
Ukončení reformy a aktuální aspekty veřejné správy
Vladimír Heger

Projekt
Podpora vytváření systému terénní sociální práce
Mgr. Monika Chrenková, Katedra sociální práce Zdravotně sociální fakulty Ostravské univerzity
Ke svému konci se blíží celostátní projekt, zaměřený na integraci specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí. Financován je z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Heraldika
Heřmanova Huť (Plzeňský kraj)

Příloha:
Ochrana osobních údajů v oblasti využívání kamerových systémů
V poslední době se velmi množí dotazy starostů měst a obcí na legální možnosti instalace, provozování, monitorování a zejména zaznamenávání a archivaci událostí z kamerových systémů. Z tohoto důvodu zpracoval odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra následující informaci.
JUDr. Tomáš Koníček a JUDr. Pavel Kocábek, odbor prevence
kriminality MV ČR

Dopad novely zákona o provozu na pozemních komunikacích a vyhodnocení vlivu bodového systému na bezpečnost provozu
Mgr. Zuzana Strnadová, Ing. Vratislav Kelnar, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i., Brno
Rok 2000 byl významným předělem pro legislativu týkající
se provozu na pozemních komunikacích. Před přijetím zákona byla oblast účastníků provozu upravena pouze vyhláškami, nutnost přijetí zákonné úpravy souvisela i s přípravami na vstup České republiky do EU.

Postoje řidičů ke změně zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích
V souvislosti se změnou zákona o provozu na pozemních komunikacích provedlo Centrum dopravního výzkumu, rozsáhlý průzkum postojů řidičů k uskutečněným změnám.

vytisknout  e-mailem