Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obrysy a obzory pojmu energetika

Energetika zahrnuje celou řadu oblastí, jako je těžba uhlí, elektřina, plyn a ropa. Všechny tyto položky mají svá specifika a různý vliv jak na život obyvatel, tak i na činnost veřejné správy.
 
Uhlí a rekultivace
Z hlediska těžby uhlí byla významným opatřením k úspěšnému dokončení transformace a restrukturalizace uhelného a hutnického sektoru v České republice zahájena v roce 2002 organizační a finanční intervence státu. Ta se týká oblasti ekologické a hospodářské revitalizace regionů s aktivní nebo ukončenou hornickou činností. V případě Moravskoslezského kraje také s hutnickou činností. Vláda České republiky vyčlenila finanční prostředky na účast státu na nákladech revitalizace krajiny narušené těžební činností, na odstraňování ekologických škod a na řešení ekologických zátěží vzniklých v souvislosti s těžbou uhlí v dotčených regionech. Tyto prostředky jsou postupně vkládány do projektů, které souvisí s komplexní revitalizací území postiženého důlní činností. Tím se vytváří nejen předpoklady pro jejich začlenění do celkového krajinného rázu regionu, ale i předpoklady pro rozvoj nových, netradičních odvětví, například i v oblasti využití volného času, turistiky a cestovního ruchu. Významnou složkou revitalizačních opatření je příprava území pro stavební účely. K realizaci bylo doporučeno celkem 396 projektů. Dvanáct z nich je ukončeno, 142 projektů se realizuje.
 
Plynárenství
Plynárenství se zaměřuje na zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti zásobování, pro které jsou klíčové především tři prvky. V první řadě je to diverzifikace zdrojů zemního plynu. Především výstavba plynovodu Gazela by měla znamenat jak diverzifikaci přepravní trasy pro zemní plyn z Ruska, tak také skutečnost, že Česká republika zůstane i nadále významnou tranzitní zemí a tím si uchová svoji strategickou pozici při přepravě plynu v Evropě. Další důležitou funkcí plynárenství je zvyšování kapacity podzemních zásobníků zemního plynu s tím, že tuzemské zásobníky by měly být i do budoucnosti využívány prioritně pro domácí trh. Třetí, neméně důležitou úlohou plynárenského průmyslu, je obrácení toku plynu a vytvoření propojení sever – jih. Tedy schopnost přepravní soustavy dopravovat plyn nejen směrem východ – západ, ale v případě potřeby i směrem obráceným, tj. západ – východ. 
 
Ropa a ropné produkty
Vzhledem k vysoké závislosti České republiky na dovozu ropy mají pro bezpečnost státu velký význam tzv. nouzové zásoby ropy a vybraných ropných produktů. Jelikož se jedná o státní zásoby, což je pro případ ropné nouze nebo krize velmi důležitým faktem, stát je pak schopen zajistit přednostní zásobování důležitých subjektů, jako jsou nemocnice, hasiči, záchranáři, nebo armáda, a zamezit vzniku zbytečné paniky mezi obyvateli. Kromě zajišťování ropné bezpečnosti státu je pro obyvatele ČR, zejména pro motoristickou veřejnost, důležitá poměrně hustá síť čerpacích stanic s pohonnými hmotami. Převážná většina těchto stanic je provozována na úrovni srovnatelné s čerpacími stanicemi ekonomicky nejvyspělejších evropských států. Jakost prodávaných pohonných hmot se řídí požadavky EU, dodržování požadované jakosti pohonných hmot je průběžně kontrolováno. V oblasti dodržování stanovené jakosti pohonných hmot a jejího monitorování lze Českou republiku v rámci členských států Evropské unie zařadit mezi státy s výsledky mírně lepšími než je průměr v EU, což je celkem pozitivní fakt pro spotřebitelskou veřejnost.
 
Elektroenergetika
V oblasti elektroenergetiky je současný stav charakterizován schválenou novelou energetického zákona, která reaguje na vývoj předpisů EU, ale zapracovává rovněž zkušenosti, které byly získány v průběhu otevírání trhu s elektřinou a s plynem. Nově jsou například řešeny elektrické přípojky nízkého napětí, zavádí se povinnost provést technická opatření k ochraně ptactva na stožárech vedení vysokého napětí, upřesňuje se působnost Energetického regulačního úřadu při řešení sporů mezi účastníky trhu s elektřinou a s plynem. Byla upravena ustanovení o dodavateli poslední instance, který je pro zákazníky pojistkou pro případ krachu stávajícího dodavatele elektřiny nebo plynu tak, aby zákazník měl časový prostor zvolit si svého řádného dodavatele. Snahou Evropské unie je vytvářet fungující trh s elektřinou, podporovat konkurenci ve všech částech elektroenergetického průmyslu a zajistit tak fungující konkurenční trh a s bezpečnými dodávkami koncovým zákazníkům.
 
V neposlední řadě je důležité zmínit, že v energetice byla dokončena aktualizace Státní energetické koncepce. Výsledný dokument upřesňuje směřování české energetiky pro budoucí období, zohledněna jsou například rizika energetických a ekonomických krizí. Státní energetická koncepce se z hlediska jednotlivých článků státní správy rovněž promítá do návrhu Politiky územního rozvoje, kde se pak uvažuje již s konkrétními lokalitami pro výstavbu nových elektráren.

text Ing. Tomáš Hüner, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku

vytisknout  e-mailem